Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Faglig autisme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØKONOMIFAGET: Professor Gaute Torsvik skriver i et innlegg i Dagbladet 27.02.08 at han oppfatter kjernen i Erik S. Reinert og Bent Sofus Tranøys kritikk av økonomifaget å være «at det berre finns eit gyldig økonomisk tankeskjema» – og så fortsetter han og viser med det han skriver at de har helt rett i dette. Torsvik gir først en grei utlegning av grunnforutsetningene i det rådende økonomiske tankeskjemaet, og viser så til at det innenfor dette tankeskjemaet foregår en utbredt forskning i mange forskjellige retninger. Men det er altså ikke det som er problemet, men snarere at all denne forskningen (og tilhørende politiske anbefalinger) baserer seg på at dette er det eneste mulige skjemaet man kan tenke innenfor.

Etter min mening er det dette som stinker. Hvis Torsvik hadde tatt seg bryet med å studere litt økonomisk teorihistorie, ville han oppdaget at det finns flere mulige tankeskjemaer, og når det i dag er det såkalte nyklassiske tankeskjemaet som er rådende nesten overalt, så er det ikke fordi denne tenkemåten er overlegen andre tenkemåter (som f.eks den keynesianske eller post-keynesianske), men heller at den er den mest opportune i dagens politiske klima. Det betyr ikke at det ikke er mulig å tenke politisk radikale tanker innenfor en nyklassisk modell (Dani Rodrik og William Easterly er gode eksempler på det, mens Helle Stensbak er et dårlig eksempel), men tankeskjemaet passer som hånd i hanske til å forsvare den markedsliberalistiske politikken som har vært rådende i den rike verden de siste 20-30 årene. Jfr også den såkalte «Washington consensus» som var rådende i Verdensbanken i flere tiår, og som var basert på en grov utgave av den nyklassiske tenkemåten.

I Frankrike har økonomistudenter og universitetslærere som var misfornøyde med den ensidige nyklassiske dominansen i økonomifaget etablert et tidsskrift for kritisk økonomisk teori med det megetsigende navnet «Post-autistic economics review». Reaksjonene fra Gaute Torsvik og Helle Stensbak på kritikken fra Reinert og Tranøy er dessverre uttrykk for den samme faglige autismen i det norske økonommiljøet som den de franske økonomistudentene har reagert på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!