KOMMENTARER

Fake news er for lengst blitt et ubrukelig begrep. Men tillitskrisen må mediene ta på alvor

Falsk debatt.

PRESSEBRÅK: Donald Trump i krangel med en reporter denne uka på sin siste pressekonferanse. Foto: REUTERS/Lucas Jackson 
PRESSEBRÅK: Donald Trump i krangel med en reporter denne uka på sin siste pressekonferanse. Foto: REUTERS/Lucas Jackson  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Fake news! Anklagen sitter løst, og begrepet er dermed blitt tømt for innhold på rekordtid. Fra å ha vært en beskrivelse av nettartikler som bevisst var utformet som en løgn, gjerne med det hovedmotiv å tjene penger på det automatisk genererte annonsenettverket til Google, har det blitt til en søppelsekk hvor alle dumper sin foretrukne (medie)kritikk. Med null kildesortering.

Nettstedet Vice har laget en underholdende video som oppsummerer den spillville bruken av begrepet i USA. De viser hvordan «fake news» blir brukt til å beskrive alt fra bevisst løgn til feig journalistikk. Den blir omtalt som en form for ytringsfrihet, underholdning som leserne må avsløre, en synd ifølge Paven og «feil etteretningsinformasjon fra utlandet». Det siste sitatet tilhører forøvrig Obama, ikke Trump.

Politikere som blir beskyldt for å lyve, driver med «fake news». Alle de store nyhetsorganisasjonene er blitt stemplet som «fake news», og som en mot slutten av videoen sier: «det som er fake news for noen, er ekte nyheter for meg». Før de runder av med ei dame som forsøker å berolige oss med følgende visdomsord: «De fleste nyheter er falske, så takk og lov at følelser er ekte».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer