DEBATT

Fakta og fiksjon om atomvåpen

Så lenge kjernevåpen finnes, skal Nato være en kjernefysisk allianse.

ATOMVÅPENFRI VERDEN? Børge Brende svarer på Dagbladets leder om regjeringens holdning til nedrustning. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ATOMVÅPENFRI VERDEN? Børge Brende svarer på Dagbladets leder om regjeringens holdning til nedrustning. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

På lederplass 26. februar forsøker Dagbladet å fremstille det som om regjeringen har snudd i nedrustningsspørsmål og inntar en annen holdning til målet om en atomvåpenfri verden enn tidligere regjeringer. Dette stemmer ikke. Vi har videreført den forrige regjeringens faktabaserte arbeid med de humanitære konsekvensene av kjernevåpen.

Regjeringen stiller seg fullt ut bak både president Obama og den tyske forbundsdagens budskap om å arbeide for en verden uten atomvåpen. Det diskusjonen handler om, er hvorvidt vi fra norsk side skal støtte initiativer som tar til orde for innføring av et forbud mot atomvåpen i dag. Ingen norsk regjering har støttet en slik forbudsprosess.
Natos strategiske konsept fra 2010 slår utvetydig fast at så lenge kjernevåpen finnes, skal Nato være en kjernefysisk allianse. Et forbud vil måtte knyttes opp til selve avskaffelsen av kjernevåpen. Der er vi ikke, og her er Norge på linje med våre allierte. Regjeringen viderefører derfor etablert norsk politikk.

For å lykkes med nedrustning og nå målet om en verden fri for kjernevåpen, må kjernevåpenstatene bringes inn. Det hjelper lite med et forbud om de som har atomvåpen, ikke omfattes. Norge har i en rekke fora vært tydelige på at vi trenger dypere kutt i dagens kjernefysiske arsenaler og reduserte lagre av spaltbart materiale. Dette vil vi fortsette med. Vi må jobbe for praktiske tiltak og en dialog som inkluderer kjernevåpenstatene. Norge bidrar her aktivt gjennom handling.

Norge stilte med et nøkkelbidrag for å sikre gjennomføring av Iran-avtalen. Norge arbeider for å oppnå et langt mer robust globalt ikke-spredningsregime. Dette er nødvendig for å kunne avskaffe kjernevåpen. Norge er en pådriver for verifikasjon som er helt avgjørende for at nedrustningsavtaler følges opp. Dette vil berede grunnen for nye reduksjoner.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer