Fakta om Finland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HARDE KUTT

i spritavgiften skaper mer vold i hjemmet, selvmord og fyllekjøring. Nei, dette er ikke norske skremsler. Det er finske fakta.

Etter at de finske politikerne senket brennevinsavgiftene kraftig for å unngå alkoturisme til nabolandet Estland, har det, for å bruke den finske statsministerens egne ord, gått ille med finnene. Nye tall lagt fram av det finske innenriksdepartementet, viser at alkoholforskerne har hatt rett: Når prisen går ned, drikker folk mer. Billigere alkohol og enklere tilgang på øl, vin og sprit fører til mer fyll, større sosiale problemer, mer kriminalitet og flere voldshandlinger.

De finske tallene er ikke hyggelig lesning: Etter at finnene 1. mars senket avgiftene på sprit, vin og øl, har alkoholforbruket økt med om lag 20 prosent.

De tusen sjøers land har opplevd en kraftig vekst i antall alkoholrelaterte dødsfall. Voldsforbrytelser og vold i hjemmet har økt med 22 prosent. Statistikken for grov mishandling, selvmord og selvmordsforsøkt fyker i været. Fyllekjøring har økt med 15 prosent og stadig flere arresteres på grunn av fyll og bråk. Ungdomsfylla har på sin side økt eksplosivt etter at avgiftene ble redusert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer