Fakta om menn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MANNSROLLEN: Hvor kommer de fra, alle «fakta» om menn som presenteres i media? Finner man disse «fakta» igjen i statistikk? Kan man for eksempel gå til statistisk sentralbyrå og sjekke hvor mange prosent av norske menn som er fremmedgjorte for samfunnet? Er det riktig som Unn Conradi Andersen skriver i Dagbladet 10.8 at menn mener at «samfunnet er kvinnene», og at menn «er redde for å falle»? Er det en slags epidemi blant menn? Hvis man skulle finne på å sammenlikne med kvinner, er det slik at norske menn er undersøkt av epidemiologer i befolkningsundersøkelser og funnet emosjonelt umodne sammenliknet med norske kvinner, slik noen mener?

I begynnelsen av kjønnskampen ble mannen beskrevet som patriarkalsk. De fleste av oss hadde kjennskap til den type menn, selv om ikke vi hadde kontakt med så mange. Så ble mannen til overgriper og voldsmann. Dette ble vanskeligere å svelge, men alle var i det minste kjent med at voldelige ekteskap fantes og så positivt på krisesentre og andre tiltak. Men var vi alle potensielle voldsmenn og overgripere? Hvem hadde i så fall målt det? Kanskje var det de samme som under headingen «Test sjefen din», hadde målt at ca. 30 % av norske sjefer var psykopater. Selv om store befolkningsundersøkelser har vist at noe slikt som 1% av befolkningen faller inn under denne kategorien (antisosial personlighetsforstyrrelse), og at svært mange av dem befinner seg bak murene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer