Fakta om psykofarmaka

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PSYKOFARMAKA: Legemidlers behandlingsmessige verdi må vurderes på grunnlag av tilgjengelig kliniske dokumentasjon. Det er derfor betenkelig når Ivar Aursnes i sine innlegg i Dagbladet oppfordrer til en nyansert debatt om behandling av pasienter med alvorlige sinnslidelser på grunnlag av dokumentasjon som ikke omhandler de legemidlene han stiller seg kritisk til.

Det er naivt å vurdere legemidlers behandlingsmessige verdi kun ut fra deres symptomatiske eller kurative effekt. Potensiell nytte og skade av ulike behandlinger og potensielle konsekvenser av å ikke behandle må veies mot hverandre. Slike helhetlige nytte-risiko vurderinger må blant annet baseres på dokumentasjon av de enkelte legemidlenes effekt og bivirkninger.

Kunnskapsoppsummeringer som omhandler legemidler til behandling av alvorlige sinnslidelser tilsier at de nyere, såkalte "atypiske" legemidlene har større behandlingsmessig verdi enn de eldre. Dette reflekteres også i kliniske behandlingsretningslinjer, der de nyere legemidlene gjennomgående anbefales som førstevalg fremfor de eldre. I Aursnes kommentar fra 7.september er uklart om det faktisk er slik at hans personlige synspunkt er i kontrast til disse faglige vurderingene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer