DEBATT

Den norske kirke

Faktafeil og uforståelig bruk av tall

Dagbladet feilinformerer om Den norske kirke og medlemmenes tro. Kirken tar gjerne kritikk, men det må skje på korrekt grunnlag.

VANSKELIG MÅLBAR: Tro er en vanskelig måleenhet. Enkle, men tvetydige kategorier fanger ikke opp kompleksiteten i dette, skriver innsenderne. Bilde fra Nidarosdomen 10. mai da Olav Fykse Tveit ble vigslet til preses og biskop med tilsynsområde i Nidaros. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VANSKELIG MÅLBAR: Tro er en vanskelig måleenhet. Enkle, men tvetydige kategorier fanger ikke opp kompleksiteten i dette, skriver innsenderne. Bilde fra Nidarosdomen 10. mai da Olav Fykse Tveit ble vigslet til preses og biskop med tilsynsområde i Nidaros. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

På lederplass i Dagbladet 10. juni omtales Den norske kirke som en «hybrid-kirke» som «står på vaklende føtter». Det er fint at kirken diskuteres, men det må skje på korrekt grunnlag, og Dagbladet baserer sitt resonnement på faktafeil og uforståelig bruk av tall.

Den første faktafeilen er at «staten lønner og har arbeidsgiveransvar for biskoper, prester og andre i kirkelige stillinger».

Den norske kirke (ved Kirkerådet) fikk overført arbeidsgiveransvaret for prester, proster, biskoper og andre ansatte i bispedømmeråd og sentraladministrasjon, 1. januar 2017, som siste ledd av frikoblingsprosessen som startet med kirkeforliket på Stortinget i 2008. De kirkeansatte som tidligere jobbet i kommunene ble overdratt til de kirkelige fellesrådene 1. januar 1997, mens kateketene ble overdratt fra staten til fellesrådene i år 2000.

Den andre faktafeilen er at tilskuddene til Den norske kirke er knyttet til medlemstall. Det er tilskuddene til de andre tros- og livssynssamfunnene som er knyttet til medlemstall, uavhengig av behov og aktivitet. Den norske kirke må derimot dokumentere virksomheten sin og de konkrete behovene i årlige søknader til stat og kommune.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer