DEBATT

Big Five:

Faktor I: Ekstraversjon, Styrke

Les om den første av de fem faktorene i personlighetstesten «Big Five».

- OPPSIKTSVEKKENDE: Psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren har testet en rekke norske politikeres personlighet for Dagbladet gjennom den anerkjente personlighetstesten «Big Five». Siv Jensen var den eneste partilederen som sa ja til å ta testen. Senere i dag kan du se Kjell Ingolf Ropstad bli konfrontert med sine result... Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det ble sagt om Wenche Foss - at når man var i samme fly som henne, så visste man det – helt uavhengig av hvor man satt i flyet i forhold til henne.

Noen mennesker er rett og slett slik at de gjør seg lagt merke til. De eier rommet de går inn i. De har en slags aura av at de skal være med. Noen er opptatt av å gjøre ting sammen med mennesker og å oppnå resultater eller ha det moro sammen med dem. Disse kaller vi gjerne utadvendte. Noen er mer opptatt av å oppnå resultater på egen hånd, og samhandler kanskje helst med mennesker når de har behov for det. Disse kaller vi gjerne energiske.

Andre mennesker er mer kresne på når de vil være med. De viser seg fram når det er nødvendig eller helst ikke. De tar styring hvis de føler de har noe å bidra med, eller hvis ingen andre vil. De snakker når de har noe å si, eller lar andre snakke for dem.

Mens de mest ekstraverte får noe igjen for det å være sammen med mennesker rent generelt, er de minst ekstraverte langt mer kresne. Det spiller mye større rolle for dem hvem de omgås. Å være sosial kan føles helt bortkastet hvis de ikke er sammen med mennesker som de føler gir dem noe. En lite ekstravert person som har funnet sitt miljø, vil kunne tas for å være ekstravert fordi vedkommende kan finne på å bruke langt mer tid sammen med disse menneskene enn det personligheten i utgangspunktet ville tilsi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer