DEBATT

Big Five:

Faktor II: Varme, omgjengelighet, medmenneskelighet

Les om den andre av de fem faktorene i personlighetstesten «Big Five».

FOTO: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
FOTO: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mor Teresa er kanskje det mest kjente eksempelet på medmenneskelighet. Mennesket som kommer fra en privilegert bakgrunn, men som vier sitt liv til å hjelpe de fattigste av de fattigste.

Noen mennesker er opptatt av verdier, følelser, hvem som skal være med. Disse skårer typisk høyt på denne faktoren. Andre mennesker er mer opptatt av ting, prosesser, hva som skal gjøres. De skårer typisk lavt på denne faktoren.

Sykepleieren som lider med pasienten. Misjonæren som drar til Afrika for å frelse hedningene. Men også geriljakrigeren som sverger en grusom hevn over fienden. Alt dette er eksempler på medmenneskelighet.

Medmenneskelighet dreier seg om i hvor stor grad man er opptatt av, og interessert i, å forholde seg til mennesker. De svært sosiale, som trives best sammen med andre, og som trives best med å jobbe med omsorg eller utvikling av mennesker, skårer typisk høyt her. Men de mindre sosiale, som gjerne da er mer opptatt av de sidene ved verden som ikke er sosiale – typiske eksempler er teknologi, analyse, mekanisk arbeid – skårer gjerne lavt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer