DEBATT

Big Five:

Faktor III: Kontroll, Planmessighet

Les om den tredje av de fem faktorene i personlighetstesten «Big Five».

PLANMESSIGHET: Planmessighet regnes som den personlighetsfaktoren som best predikerer leveringsdyktighet på jobb. Foto: NTB scanpix
PLANMESSIGHET: Planmessighet regnes som den personlighetsfaktoren som best predikerer leveringsdyktighet på jobb. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Douglas Adams skriver i «The Hitch-Hikers’s Guide to the Galaxy» om mennesker som vet hvor de har håndkleet sitt. I den autoriserte biografien om ham, kommer det fram at han fikk idéen da han var på ferie og var den som aldri visste hvor han hadde håndkleet sitt. Han beskriver også deadlines som noe han er svært glad i, han elsker lyden deadlines lager når de farer forbi.

Noen av oss legger ting på riktig plass, lager planer, tar tid til å rydde og organisere – og noen gjør det ikke. De fleste er midt i mellom. De som skårer høyt, er da typisk slike som leverer ting i tide, planlegger for å unngå forsinkelser, sier fra i tide dersom det kan bli forsinkelser, viser selvtillit når det gjelder å få jobben gjort – og de er gjerne ambisiøse.

Samtidig er det forskjell på oppmerksomhetssvikt (altså det å være kronisk rotete, som ADHD), og det å være spontan heller enn strukturert.

Arbeidsgivere vil jo gjerne ha mennesker som er selvgående, og det lønner seg i det korte løp. Men faren hos svært planmessige mennesker ligger i at de kan bli utbrente fordi de legger sjela si i alt de gjør, enten det interesserer dem eller ikke. Det er faktisk viktig, også for planmessige mennesker, at det de holder på med på jobb, stort sett er givende. Ingen slipper unna kjedsomhet, og der har de ryddige flere fortrinn. De planlegger og legger til rette på forhånd, slik at de får så lite av det som mulig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer