DEBATT

Big Five:

Faktor IV: Følelser, følelsesmessig stabilitet, nevrotisisme

Les om den fjerde av de fem faktorene i personlighetstesten «Big Five».

HEI, JEG ER TILBAKE: Lars Lillo-Stenberg treffer svært godt i at det å være fornøyd og ikke synes synd på en selv, er en kunst som det tar hele livet for noen å lære, mens andre igjen er født med talent, skriver Rolf Marvin Bøe Lindgren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HEI, JEG ER TILBAKE: Lars Lillo-Stenberg treffer svært godt i at det å være fornøyd og ikke synes synd på en selv, er en kunst som det tar hele livet for noen å lære, mens andre igjen er født med talent, skriver Rolf Marvin Bøe Lindgren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Thomas Jefferson klaget i 1816 over hvor mye mennesker hadde fått lide over onder som aldri skjedde. Vi bekymrer oss, vi mennesker, men noen mer enn andre. Hva om det ene skjer? Eller det andre? Lars Lillo-Stenberg treffer svært godt i at det å være fornøyd og ikke synes synd på en selv, er en kunst som det tar hele livet for noen å lære, mens andre igjen er født med talent. Talentet er den vanskelige faktoren – som tradisjonelt kalles nevrotisisme.

Men da snakker vi ikke om den kliniske diagnosen nevrotisisme, men mer om normal tilbøyelighet til å uroe og bekymre seg.

De som skårer lavt, tar ting på strak arm: De mestrer stress godt, bekymrer seg sjelden unødvendig, er flink til å stå imot fristelser, de ser på fordelene og mulighetene før de ser på ulempene og bekymringene.

For de som skårer høyt, er det motsatt: De tar sorger på forskudd, de bruker lengre tid enn normalt på å komme seg etter en nedtur, de ser på ulempene og bekymringene før de ser på fordelene og mulighetene.

De fire greske temperamentene er svært tidlige beskrivelser av nevrotisisme. Kolerikerne – de hissige, energiske – er typisk høyt nevrotiske, mens flegmatikerne – de rolige, tilbakeholdne – er typisk lavt nevrotiske.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer