DEBATT

Big Five:

Faktor V: Kultur, åpenhet for nye erfaringer

Les om den siste av de fem faktorene i personlighetstesten «Big Five».

SKÅRTE HØYT: Einstein skårte høyt på denne faktoren. Han var ikke bare vitenskapsmann med nesa i ei bok – han spilte fiolin og deltok aktivt i politisk debatt. Foto: NTB scanpix
SKÅRTE HØYT: Einstein skårte høyt på denne faktoren. Han var ikke bare vitenskapsmann med nesa i ei bok – han spilte fiolin og deltok aktivt i politisk debatt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Denne faktoren beskriver forskjellen mellom den jordnære, konservative og tradisjonsbundne, kontra den fremskrittsvennlige, åpne og nysgjerrige. Den som skårer lavt, kan ha en tendens til å trives med at ting får være som de var – eller i det minste at alle endringer skal ha en grunn og være nøye utprøvet. De som skårer høyt, kan tvert imot bli litt utålmodig hvis ting ikke forandrer seg, og gjør de ikke det så, søker de ut og finner i det minste nye impulser utenfra.

Dette dreier seg om interesse, ikke om frykt. Det som motiverer til tradisjon eller fornying er det å trives med enten forutsigbarhet eller forandring, ikke frykt.

Jeg pleier av og til å si at de som skårer veldig høyt her, leser science fiction. De som skårer omtrent på midten, leser krim. De som skårer lavt, leser bygdebøker. Jeg tar forbausende sjelden feil.

Åpenhet for opplevelser går på så mangt. De som skårer høyt, oppsøker teater og museer. De er opptatt av å studere sitt eget følelsesliv. De reiser til nye steder, og de tar i bruk nye skikker. De kan av og til være litt ute og flyr. Og min personlige erfaring er at du finner dem overalt, og forbausende ofte ikke blant kunstnere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer