- Falck er et kjøtthode

Platebransjens mektige sjef går knallhardt ut mot Christer Falck.

(Dagbladet.no): Christer Falck innrømmet i Dagens Næringsliv å ha kjøpt inn 1200 eksemplarer av Warlocks-singelen «Stay Warm».


De norske hip hop-veteranene er signet til Falcks C+C Records, og hensikten med å kjøpe singlene var å komme seg inn på VG-lista. Gruppa oppnådde femteplass på lista i én uke.

- Når vi har kontaktet ulike radiostasjoner for å tilby Warlocks, har flere av kanalene først sagt nei for så å si ja når jeg fortalte dem at «Stay Warm» lå på VG-lista. Dermed har låten også blitt spilt på radioen flere ganger i forbindelse med intervjuer, og det gir inntekter i form av vederlag til Warlocks, sa Falck til avisa.

Falck hevdet også at triksing med salgstall slett ikke er noe ukjent fenomen i norsk platebransje.


- Christer Falck tror det beviser at alle stinker fordi det stinker av ham. Psykologene kaller dette projisering, sier Sæmund Fiskvik til Dagbladet.no.

Risikerer utkastelse

Fiskvik er avtroppende sjef i platebransje-organisasjonen IFPI, som også administrerer Grammofonplategrossistenes Forening (GGF).

GGF har ansvaret for å utarbeide tallene som ligger til grunn for VG-lista.

INNRØMMET JUKS: PR-ekspert Christer Falcks siste stunt har irritert den øvrige platebransjen. ARKIVFOTO: ESPEN RØST
INNRØMMET JUKS: PR-ekspert Christer Falcks siste stunt har irritert den øvrige platebransjen. ARKIVFOTO: ESPEN RØST Vis mer

- Falck innrømmer å ha kjøpt eget produkt. At det er i strid med regelverket, er åpenbart, sier Fiskvik til Dagbladet.no.

Det har også tidligere skjedd at en artist har blitt tatt i singeljuks. Nicole Lacy ble i 2003 ekskludert fra VG-lista da det ble avslørt at manageren hennes hadde kjøpt mange eksemplarer av singelen i ulike platebutikker i Oslo.

Om dette også vil skje med Warlocks, er uvisst.

- Vi vil ta en vurdering av dette i kontrollkomiteen neste uke, sammen med VG, sier IFPI-sjefen.

- Stor operasjon

Falck hevdet at 100 mann landet rundt arbeidet med å kjøpe inn singler. Fiskvik mener dette beviser at det slett ikke er enkelt å trikse med lista.

- Han er litt av et kjøtthode når han innrømmer at dette jukset nødvendiggjorde å organisere 100 mann og bruk av et større budsjett. Via den innrømmelsen har han gitt oss verdens beste argument for at det kreves en stor organisasjon for å gjøre dette, sier Fiskvik.

Platesjefen understreker at alt oppstyret bare er et PR-stunt fra Falcks side.

- Christer Falck har levd av å hype sitt eget tryne de siste fem årene. Det er fullt lovlig i Norge, og pressen elsker det jo, hevder han.

Rampelys-redaktør Espen Olsen Langfeldt i VG ber Falck signe artister han har tro på.

- Når han tyr til sånne triks for å få oppmerksomhet, har han åpenbart behov for artister som selger noen plater av seg selv.

Mot digitale lister

Singelsalget har falt voldsomt de siste par årene, og enkelte har spurt seg om det er noen vits i å ha noen ren singelliste lenger.

Flere etterlyser en liste som også inkluderer kjøp av digitale musikkfiler. Fiskvik forstår dette.

- Salget har gått betydelig ned, men man kan ikke automatisk slutte at det statistiske materialet er ubrukelig. Før dette blir et alvorlig problem vil vi inkludere elektronisk salg på våre lister. Så kan Falck kjøpe låter av egne artister på nett, i stedet for å fly rundt i butikkene og gjøre det.

Dagbladet.no har vært i kontakt med flere små og store norske plateselskap i dag. Ingen vil si at triksing med salgstall er noe utbredt problem.

- Det er ikke lett å manipulere denne lista, selv om det sikkert finnes enkelte unntak, mener Morten Bakke i Bonnier Amigo.

- Det går sikkert an å jukse seg til én uke på VG-lista, uten at jeg tror noen gjør det. Men effekten blir i stor grad borte når singelen forsvinner rett ut igjen. Omfattende juks blir fort avdekket, hevder salgsdirektør Harald Tømte i Universal.

SVÆRT IRRITERT: IFPI-sjef Sæmund Fiskvik avviser at det er enkelt å jukse seg inn på VG-lista.