Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Faller barn og voksne for de samme bøkene?

Utenfor målgruppa.

TREFFER MÅLGRUPPA: Doktor Proktor-bøkene til Jo Nesbø faller i smak både hos barneleserne og prisjuryene. Men det er ikke alltid disse to gruppene er like samstemte. Bilde: FRA OMSLAGET TIL «DOKTOR PROKTORS TIDSBADEKAR»
TREFFER MÅLGRUPPA: Doktor Proktor-bøkene til Jo Nesbø faller i smak både hos barneleserne og prisjuryene. Men det er ikke alltid disse to gruppene er like samstemte. Bilde: FRA OMSLAGET TIL «DOKTOR PROKTORS TIDSBADEKAR» Vis mer

Foreningen Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere etterlyste nylig en egen nordisk barnebokpris. De mistenker at barnebøker ikke blir vurdert til Nordisk Råds Litteraturpris.

I så fall er det synd. Nye barnebøker fortjener mer oppmerksomhet. De skal inspirere og fange en ny generasjon lesere. Og det er ikke vanskelig å finne noe å prise.

- Norske bildebøker for barn er blant de beste i verden akkurat nå, sa litteraturprofessor Maria Nikolajeva ved Universitetet i Cambridge til Dagsavisen i april.

Trolig kan en nordisk barnebokpris være med på å gi flere av disse bøkene leserne de fortjener.

Men for å få til det, må en eventuell jury ta sin viktigste utfordring på alvor, en utfordring de deler med barnebokanmelderne: At de ikke er i målgruppen.

Faller barn og voksne for de samme bøkene? Spørsmålet er særlig relevant når vi snakker om bildebøker, som barn sjelden handler på egen hånd. Kombinasjonen tekst og bilder åpner dessuten for mye lek med sjangere og estetikk - elementer som voksne ofte ser som kvalitetstegn, men som kan virke ekskluderende for barn som ikke er like rike på kunstneriske erfaringer.

Ikke alle bildebøker er beregnet på barn. Noen er laget for voksne (men risikerer å bli plassert i barnebokkategorien hos forlagene, fordi de ikke passer inn noe annet sted), mens andre er all-alderbøker som passer både små og store. Andre retter seg mot barn, men inneholder referanser myntet på voksne, som barn overser. Og noen lages kun for barn.

Den beste måten å finne ut om en bok fungerer for målgruppen, er selvfølgelig å teste den ut på dem. Men ei bok som faller i smak hos én femåring, kan falle fullstendig igjennom hos en annen. I likhet med voksenbøker, trenger ikke barnebøker å bli likt av alle for å være gode.

Men ei barnebok som kun fenger voksne, er ingen god barnebok.

I Norge har vi flere litteraturpriser der barn og unge plukker ut vinneren. De er viktige. Men det er også gode grunner til å la profesjonelle vurdere bøkene. Kvalitet handler ikke bare om smak, og det finnes flere kriterier å vurdere etter.

Uansett alder: De beste bøkene klarer å utfordre og inspirere leseren, i tillegg til å engasjere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media