«Faller jeg, faller Italia»

Om noen har vært i tvil før, så foreligger beviset nå: Silvio Berlusconi gikk inn i politikken for å redde sitt eget skinn og sine egne penger, ikke for å frelse Italia, som han sier.

STREIK MOT STREIK: De folkevalgte i Femstjernersbevegelsen samlet seg til demonstrasjon utenfor Deputertkammeret på Montecitorio i Roma i protest mot Silvio Berlusconi og hans parti, som gikk til «parlamentarisk streik» fordi en domstol har framskyndet en dom over Berlusconi. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi
STREIK MOT STREIK: De folkevalgte i Femstjernersbevegelsen samlet seg til demonstrasjon utenfor Deputertkammeret på Montecitorio i Roma i protest mot Silvio Berlusconi og hans parti, som gikk til «parlamentarisk streik» fordi en domstol har framskyndet en dom over Berlusconi. Foto: REUTERS/Alessandro BianchiVis mer
Kommentar

Tidligere statsminister, nå senator, Silvio Berlusconi skjelver av frykt. Det urovekkende er at da skjelver også italiensk politikk. 30. juli skal Kassasjonsretten ta stilling til en anke fra Berlusconi over en dom på fire års fengsel og fem års forbud mot å inneha folkevalgte verv for skattesvindel på 7,5 millioner euro. Om retten avviser anken er dommen rettskraftig og milliardæren må gå av som senator. Da er han ferdig i italiensk politikk.

Berlusconi trodde han hadde månedsvis på seg før en dom og mente nok å ha funnet et smutthull for å slippe unna. Men avisa Corriere della Sera avslørte dette. I sedvanlig tempo ville retten først ha tatt opp anken om drøyt seks måneder. Da ville et av de lovbruddene han er dømt for, være foreldet - takket være en lov som Berlusconi fikk vedtatt i 2005. Domstolen måtte ha sendt dommen tilbake til en lavere rett for ny straffeutmåling. I Italia kunne dette lett ta et års tid, og da ville resten av lovbruddene være foreldet og Barlusconi ville gå fri.

Men Corriere viste til en lov fra 1969 som pålegger dommerne å få fortgang i saker som blir foreldet på grunn av rettsferien om sommeren. Denne fulgte Kassasjonsretten, og straks skalv Berlusconi. Hans private parti, Frihetens Folk (PdL), stanset onsdag alle forhandlinger i Senatet og Deputertkammeret, en slags «parlamentarisk streik».

Beskjeden fra «Il Cavaliere» - «Ridderen» - var: «Faller jeg, faller regjeringa!»

Statsminister Enrico Letta er avhengig av støtte fra PdL og Demokratisk Parti (PD) på venstresida. Han har flerfoldige reformer å få vedtatt for å få Italia på beina økonomisk. PdL har allerede bremset flere, og kredittvurderingsselskapene setter nå statsgjelda bare hakket over søppel. Med regjeringskrise og nyvalg nå kommer Italia farlig nær stupet igjen, men Berlusconi har helt andre bekymringer.

Underlig nok fikk han hjelp av motstanderne i PD, som gjorde kuvending og gikk med på «streiken» i Deputertkammeret, hvor venstresida har flertall, alt for å unngå regjeringskrise og et nyvalg som PD ikke er klart for. Beppe Grillo og de folkevalgte fra Femstjernersbevegelsen ropte «slaver» mot dem og tok av seg jakker og slips i protest. Lega Nord, som regjerte sammen med Berlusconi, kalte det «en krenkelse av demokratiet».

Og statsminister Letta gjentar som en metronom: Berlusconis skjebne får ingen følger for regjeringa.

Neida, tydeligvis ikke.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.