Fallet fra kjøkkenbenken

En roman om mat som forgifter kokken.

KOKKETANKER: Mari Ulset har tegnet et portrett av en snobbete og provinsiell hovedperson, med litt for bred pensel. Foto: Thor Brødreskift
KOKKETANKER: Mari Ulset har tegnet et portrett av en snobbete og provinsiell hovedperson, med litt for bred pensel. Foto: Thor Brødreskift Vis mer
Publisert

«Delte opplevelser»

Mari Ulset

Roman

Forlag: Oktober
Utgivelsesår: 2020

«Maler med litt for bred pensel.»
Se alle anmeldelser

BOK: Er det en dødssynd å utgi en italiensk matoppskrift for å være ens egen? Er ikke alle oppskrifter lån og inspirasjoner fra andre kilder? Må alt en kokebokforfatter presenterer være sugd av eget bryst og ha en egen signatur à la biff Stroganoff, biff Lindstrøm, beef Wellington eller Janssons fristelse?

Jeg spør fordi premisset for Mari Ulsets nye roman, «Delte opplevelser», er et dramatisk sosialt fall som skyldes en kjendiskokks «lån» fra en kokebok om italiensk mat. Det er ti år siden Andrea Bang ble avslørt for «plagiatet» som medførte brudd med forlaget, brudd med TV-selskapet, ekteskapsbrudd og brudd med de to døtrene. Steike, jeg trodde alle var innforstått med at TV-kokker «juksa litt»?

Matmonster

Her har Mari Ulset skapt et monster av en matkjendis, en Nigella Lawson-type primadonna, omplassert til før-gourmet-alderen i Norge på 1980-tallet. Andrea Bang fikk æren for å ha introdusert både pizza, pasta, krydderurter og oliven til pottiteterne her i steinrøysa; noen omtalte henne endog som «en Babette for det kalde nord». Med programmet «Andreas fristelser» på TVNorge, diverse kokebøker og faste ukebladspalter må hun ha vært Ingrid Espelid Hovigs argeste konkurrent. Riktignok uten dennes sjarme og varme.

Men romanens TV-kokk solgte mer enn matoppskrifter. Hun bød på seg selv, på mann og barn fotografert under oliventrær i Toscana, på tavernaer i Hellas, bakerier i Provence, strender i Portugal. Hun solgte en livsstil, en eksotisk flørt, en lukt og en smak omhyggelig tilpasset konservative norske ganer og magert utvalg i hjemlige matbutikker. «… det var ikke så mye som skulle til for å imponere på den tiden, men likevel var det hun kom med såpass nytt at alle brått skammet seg over hva de selv hadde spist år ut og år inn …»

Så kom fallet. Det omtales fortsatt som skamfullt, personlig tragedie, livskrise. Det er litt vanskelig å tro på at kjøkkenbenker kan være så høye, men skitt au.

Frukt og grønt

Ti år etter fallet befinner Andrea Bang seg i en begredelig stilling som konsulent for Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun er 59 år gammel, bor alene i en liten leilighet og har minimal kontakt med sine nå voksne døtre. Hun er selvbevisst inntil det sykelige og har alltid ønsket at hun til enhver tid ble sett. «Oppmerksomhet hadde hun vært velsignet med mye av, helt fram til for ti år siden. Nå om dagen visste hun ikke om hun ble sett eller om hun ble observert. Forskjellen var enorm.»

Andrea Bang-skikkelsen er en klisjé av ukebladformat. Hun forakter sin nåværende jobb og alt som har med norske grønnsaker og landbruksprodukter å gjøre. Om sine venner tenker hun at «de hadde sin storhetstid som mennesker» på 80-tallet. I møte med norske gårder og bygder konstaterer hun at «utlandet var hennes domene». Mari Ulset har tegnet et portrett av en snobbete og provinsiell type, med litt for bred pensel.

Klagende bønder

Et stemningsskifte hos heltinnen oppstår når en ung redaktør i hennes gamle forlag vil utgi en «best-of» bok med et utvalg av Andreas gamle oppskrifter. Den egentlige endringen kommer når Opplysningskontoret for frukt og grønt sender henne motvillig på turné til vestlandsbygder, til klagende bønder som ikke har skjønt hvilket gull de sitter på. Hardangerepler, jordskokker, ramsløk, kvann og saftige bær. Norsk mat er altså ikke bare fiskekaker, kjøttkaker og kålstuing. Idet Andrea Bang lar seg inspirere av det hjemlige, lar Mari Ulset henne dele noen av de nykreative oppskriftene med leserne. Det er et absolutt pluss for boka.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer