Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Falsk arving kan miste Netflix-lønn

Inntektene fra planlagt Netflix-serie om tyveridømte Anna Sorokin (28) ble stoppet av retten.

BLE DØMT: Anna Sorokin ble i mai dømt for tyveri av 1,7 millioner kroner. Kvinnen som utga seg for å være en rik arving, og levde et luksusliv i New York i flere år, stilte i stylistplukkede designklær i retten. Foto: NTB scanpix
BLE DØMT: Anna Sorokin ble i mai dømt for tyveri av 1,7 millioner kroner. Kvinnen som utga seg for å være en rik arving, og levde et luksusliv i New York i flere år, stilte i stylistplukkede designklær i retten. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det høres ut som en TV-serie, og nå blir det også det: Den velstående arvingen Anna Delvey levde i en hverdag med luksuriøse hoteller, privatfly, dyre middager og høytflyvende planer om en eksklusiv kunstklubb. Men det viste seg at hun ikke hadde noen rik familie, og at pengene ikke egentlig var hennes.

Anna Sorokin (28), som hun egentlig heter, ble i mai dømt til mellom fire og tolv års fengsel for å ha svindlet hoteller, restauranter, et flyselskap og banker for mer enn 200 000 dollar, om lag 1,7 millioner kroner.

Etter at Sorokin ble kjent gjennom artikler i New York Magazine og Vanity Fair i fjor, sikret serieskaper Shonda Rimes og Netflix seg rettighetene til den spesielle historien. Planen skal være å lage en serie om hvordan Delvey skaffet seg innpass hos New York-sosieteten, utga seg for å være en rik tysk arving, og strødde rundhåndet om seg med tips til hotellansatte og middager til venner.

Fikk stoppet utbetaling

Med Netflix-avtalen fulgte også penger til Sorokin selv. Men nå kan det se ut som jussen kan sette en stopper for avtalen, melder blant andre New York Times.

Statsadvokatens kontor i New York sendte en begjæring om å stoppe en utbetaling fra Netflix på 70 000 dollar, rundt 600 000 norske kroner, som Sorokin skulle få i juni. En dommer i Albany beordret deretter Netflix til å ikke utbetale penger til Sorokin før saken er behandlet, bortsett fra 30 000 dollar som hun skylder advokaten sin, viser rettspapirer som New York Post først skrev om.

I avtalen med Netflix, som ble underskrevet i fjor, skal også Sorokin ha krav på både 15 000 dollar i «konsultasjons-honorarer» og royalties på 7500 dollar per episode - altså totalt rundt 195 000 norske kroner per episode. Statsadvokaten ønsker også å sette en stopper for dette honoraret.

Siden avtalen ble skrevet under, har den mye omtalte rettssaken mot Sorokin gått sin gang. Selv om dagene med festing med New York-sosieteten lå langt unna, insisterte Sorokin på å stille i elegante designerklær.

Hun ble også strammet opp av dommeren da hun fikk raserianfall fordi hun ikke fikk fikk bruke antrekk plukket ut av stylister, og da hun tegnet lite flatterende tegninger av aktor, ifølge The Guardian.

Spesiell lov

Begrunnelsen for at utbetalingen ble stoppet, ligger i en lov som ble laget for akkurat slike tilfeller, den såkalte «Son of Sam»-loven. Den forhindrer straffedømte fra å tjene penger på lovbruddet sitt gjennom for eksempel tv-serier eller bøker som handler om lovbruddet.

Loven er oppkalt etter seriemorderen med tilnavnet «Son of Sam», som var mye omtalt på 70-tallet. Den er ifølge New York Times bare anvendt noen få ganger, blant annet mot Mark David Chapman, mannen som ble dømt for drapet på John Lennon i 1980.

Statsadvokaten i New York mener altså at Sorokins inntekter fra Netflix-serien er nettopp å tjene på kriminelle handlinger, og at pengene derfor i stedet må gå direkte til ofrene hennes.

- Det har alltid vært Ms. Sorokins hensikt å betale ofrene sine tilbake. Jeg håper saken vil bli løst uten videre rettsbehandling, sier Sorokins advokat Todd Spodek i en tekstmelding til New York Times.

- Blendet av glamour

Anna Delvey hadde sin storhetstid i New York mellom 2013 og 2017. I denne perioden festet hun med fiffen og bodde på råflotte hoteller. Hun ønsket å bli kunstsamler, og planla en eksklusiv medlemsklubb for kunstinteresserte - noe hun også forsøkte å få lån til.

View this post on Instagram

☀️☀️☀️

A post shared by Anna Delvey (@theannadelvey) on

For å finansiere luksuslivet skal hun ha lurt finansinstitusjoner og enkeltpersoner ved å få dem til å tro at hun hadde en stor formue i utlandet.

Hun skal ha påstått at hun var tysk, og at faren hennes var både diplomat og oljebaron.

I retten sto hun anklaget for å ha lurt nære venner til å betale for en luksusferie til Marokko for en halv million kroner, mottatt banklån på falske premisser, og overtalt privatflyselskaper til å la henne fly på kreditt. Hun etterlot seg også en lang rekke ubetalte regninger på hoteller og restauranter.

I mai fant Manhattan-juryen Sorokin skyldig i flere av tiltalepunktene, inkludert flere tyverianklager. Hun ble imidlertid frikjent for to av de mest alvorlige anklagene, blant annet tyveriforsøk på 190,5 millioner kroner i forbindelse med et lån hun hadde søkt.

- Sorokin ble blendet av glitter og glamour i New York. Jeg er rystet over graden av bedrag fra tiltalte. Hun tenkte definitivt ikke på folkene hun svindlet, sa dommer Diane Kiesel under straffeutmålingen, ifølge AP.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!