Falsk Kurt Nilsen-konsert: - Kontaktet politiet

- Politiet sier at de ikke har kapasitet til å følge opp, forteller Kurt Nilsen-manager Jan Fredrik Karlsen.

FALSK KONSERT: Dette Facebook-arrangementet hevder at Kurt Nilsen spiller i Oslo Spektrum 12. desember. Det stemmer ikke. Foto: Skjermdump
FALSK KONSERT: Dette Facebook-arrangementet hevder at Kurt Nilsen spiller i Oslo Spektrum 12. desember. Det stemmer ikke. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten 10 000 mennesker har satt seg som «interessert» og 855 har satt seg som bekreftet deltaker på et falskt julearrangement i Oslo Spektrum på Facebook.

Arrangøren kaller seg Norway Live Online og arrangementet, som er merket som et Facebook live-event, heter «Kurt Nilsen Julekonsert Online Live 2020».

I forkant av digitale kulturarrangementer er det vanlig at betalende publikum får oppgitt billettlenker for registrering, betaling og innpass i forkant av eventet. Foreløpig har ikke personene bak «Kurt Nilsen-konserten» offentliggjort en billett- eller betalingsløsning.

MANAGER: Jan Fredrik Karlsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MANAGER: Jan Fredrik Karlsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Administrerende direktør i Oslo Spektrum, Per-Ole Moen, bekrefter at julekonsertene med den kjente bergenseren fortsatt er avlyst som følge av de strenge smittevernreglene.

- Avlyst

Spektrum-direktøren har aldri hørt om Norway Live Online, forteller han. Moen forsikrer om at denne konserten aldri vil finne sted.

- Vi har registrert at det ofte dukker opp falske arrangementer og det er vanskelig å få dem bort, selv om vi kontakter Facebook direkte, sier Moen til Dagbladet.

- Det skulle vært konsert 12. desember, men den er som kjent avlyst, legger han til.

Når Dagbladet ringer det amerikanske telefonnummeret Norway Live Online oppgir som kontaktinfo på sin Facebook-side, kommer man til en engelsktalende tjeneste for oppsett av en automatisk telefonsvarer.

- Fortvilte

Manageren til Kurt Nilsen, Jan Fredrik Karlsen, er frustrert over situasjonen. Han har selv tatt kontakt med politiet om falske konserter, forteller han.

- Det er opptil flere slike digitale livestream som er lagt opp som Facebook-events. Vi har vært i kontakt med politiet for å få råd. De er selv ganske fortvilte, og sier at det er lite å gjøre med det. Vi har også rapportert det til Facebook, men vi føler oss litt maktesløse. Politiet sier de ikke har kapasitet til å følge opp, sier han til Dagbladet

- Det er en frustrerende situasjon. Vi informerer via våre offisielle sider at dette er falske arrangementer. Folk lurer selvfølgelig på hva det er. Forklaringen vi har fått er at vanligvis lager folk slike falske arrangementer, basert på populære Facebook-events, for så å bytte til hva det egentlig er når datoen nærmer seg, sier Karlsen.

Coronaproblem

I sommer omtalte Dagbladet hvordan flere arrangører opplevde forsøk på digital svindel av strømmekonserter. Digitale eventer er som kjent blitt en populær løsning for mange norske artister.

Christer Falck, mannen bak Koronerulling-konseptet, gikk da ut og advarte kultursultne nordmenn. I chatten og kommentarfeltet under flere av konsertene dukket det opp svindlere, ifølge Falck.

- De legger ut lenker under konsertene og ber folk trykke for å få tilgang til samme eller andre konserter. Man må gi fra seg navn, kontonummer og all annen informasjon, sa han, og kom med en klar advarsel:

- Hos oss skal du ikke gi fra deg noe. Ikke trykk på noe fra oss som ikke er åpent, sier Falck.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer