Falsk nettkampanje oppfordret til «Star Wars»-boikott

Hevdet filmen oppfordret til «folkemord av hvite mennesker», men det hele var bare tull.

FEIL FARGE, IFØLGE NOEN: John Boyega spiller «Finn», en stormtrooper som ikke bør være svart, dersom vi skal lytte til kritikerne: Foto: LucasFilm
FEIL FARGE, IFØLGE NOEN: John Boyega spiller «Finn», en stormtrooper som ikke bør være svart, dersom vi skal lytte til kritikerne: Foto: LucasFilmVis mer

(Dagbladet): Helt siden første traileren til den etterlengtede 7. filmen i «Star Wars»-sagaen ble sluppet, har det vært kontrovers rundt stormtropper-soldaten «Finn», som spilles av mørkhudete John Boyega.

«Finn» er en av de bærende karakterene i filmen, og ikke alle liker at man for første gang lar en svart mann være stormtrooper. 

Boikott Noen få «Star Wars»-fans har hevda at det å introdusere en svart stormtrooper står svært dårlig til George Lucas' originale univers, hvor disse soldatene alle er kloner av «Jango Fett», galaksens beste dusørjeger.  

Denne rasekritikken bel tilsynelatende tatt et skritt videre, for emneknaggen «#BoycottStarWarsVII» - boikott «Star Wars» VII - trender på Twitter.

Her oppfordres det til boikott av storfilmen en angivelig fordi den promoterer «folkemord av hvite mennesker» ettersom mennesker med sort hud nå får spille stormtrooper-soldater.

Slikt vil denne gruppen av «fansen» ikke ha noe av - «Star Wars »er for hvite mennesker, hevdes det.

«Star Wars er hvit kultur like mye som jazz er svart kultur. Bevis meg feil. #BoycottStarWarsVII» tvitrer én bruker. Mange av Twitter-brukerne benytter også emneknaggen «whitegenocide» - hvitt folkemord. 

Var tull «The Force Awakens» er den første nye «Star Wars»-filmen siden «Revenge of the Sith» i 2005, den første der handlingen utspiller seg etter den klassiske trilogien som kom mellom 1977 og 1983, og den første etter at «Star Wars»-skaperen George Lucas ga slipp på franchisen og solgte den til Disney-konsernet.

«Star Wars»-boikotterne er likevel i massivt mindretall, og en kamp mellom det gode og det onde (ikke så ulikt en viss film fra en galakse langt, langt borte...) utspiller seg på Twitter. 

«Star Wars»-fansen forsøker å kapre tilbake boikott-knaggen på Twitter ved å trolle rasekritikerne, og mange gikk til frontangrep på Twitter for å renvaske filmens navn.

Hele «#BoycottStarWarsVII»-kampenjen viste seg å være falsk, og snarere et spark mot dem som ikke aksepterte en sort stormtrooper. 

Mange gikk fem på - også Dagbladets reporter - men Esquire slår fast at det hele er tull.