Falsk østrogenalarm

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HORMONER: Sissel Benneche Osvold inviterer til ny «alarmrunde» om østrogen i Dagbladet 22.12. Jeg føler behov for å svare fordi innlegget nok ikke intenderer å oppdatere evidensgrunnlaget, men heller «hva sa jeg». Kvinner som har plager fortjener mer nyanserte og balanserte råd enn det Dagbladet her byr på. For å bringe det i perspektiv: Den mest omfattende studien av østrogenbruk og risiko for brystkreft (ca 150.000 kvinner) viste at blant kvinner som brukte østrogen i 5 år ville 65 få brystkreft frem til 70 års alder, mens hos de som aldri hadde brukt østrogen ville «bare» 63 få sykdommen. Det nye nå var en reduksjon i nye tilfeller i brystkreft etter «sjokkrapporten» Womens Helath Initiative og redusert østrogenbruk i USA. Også i Norge har østrogenbruken blitt nærmest halvert de siste 5 årene, men antallet som får brystkreft har ikke falt.Hovedfunnet i den WHI-studien var at det var litt flere sykdomstilfeller ved østrogenbehandling, men ikke økt dødelighet. Der var en tendens til mer brystkreft, men en sikker reduksjon av tykktarmskreft. Samlet var det hverken økt risiko for å få kreft, eller å dø av kreft. Det egentlige «sjokket» var at man ikke påviste den tydelige beskyttelse mot hjertekarsykdommer man hadde sett i mer enn 50 tidligere rapporter hos yngre kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer