DEBATT

Skatt:

Falsk skattedebatt

Politikk handler om å prioritere og skattekronene kan alltids brukes mer effektivt, men én krone kan likevel bare brukes en gang.

FEIL: Skattelette betyr ikke mindre penger til velferd, skriver Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FEIL: Skattelette betyr ikke mindre penger til velferd, skriver Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det betyr at når det offentlige bruker èn krone feil, så straffes skattebetalerne dobbelt. Først gjennom redusert inntekt, der det som betales i skatt kunne vært brukt på familiens behov. Dernest gjennom manglende velferd, fordi pengene ikke ble brukt best mulig. Derfor utfordrer Dagbladets Andreas Økland Høyre med en falsk motsetning når han skriver at skattelette betyr mindre penger til velferd.

Jeg har laget en liten video på Facebook hvor jeg forsøker å si noe om skatt og velferd ved hjelp av pizzaer. Det er ikke en presis oppsummering av den økonomiske situasjonen de siste fire årene, men en illustrasjon på to veldig enkle poeng:

1. Hvis bedriftene går bra, går skattene opp. Og skattenivå- og innretning har noe å si for hvorvidt bedriftene går bra.

2. Venstresiden gir ofte inntrykk av at det offentlige har fått mindre penger å rutte med de siste fire årene, men skatteinntektene har faktisk økt.

Økland mener at Høyre forsøker å imøtegå Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støres påstand om at det nå er nødvendig å øke skattene for å kunne bevilge penger til velferd, og legger til at Støre og Arbeiderpartiets virkelighetsbeskrivelse stemmer. Arbeiderpartiet og Økland mener at skattelette alltid vil bety mindre penger til offentlig velferd. Høyre mener dette viser fullstendig mangel på ambisjoner for både bedre prioriteringer og en fremtidsretta offentlig sektor. Skatteøkninger for å opprettholde ineffektive og gammeldagse arbeidsmetoder og organisering betyr mindre velferd til høyere pris.

Eksempelvis doblet Sykehuset i Østfold antall gastrokirurgiske inngrep gjennom å jobbe smartere, uten å øke arbeidsmengden til de ansatte eller øke kostnadene. Å kreve inn mer i skatt for å opprettholde gamle arbeidsmønstre eller ikke tenke nytt, øker skattene og reduserer velferden.

Det er bruk av ny teknologi og å frigjøre arbeidskraft til nye oppgaver som har gitt oss den økonomiske veksten og velferdsutviklingen vi har sett siden 1900-tallet. To ganger har regjeringa kommet til Stortinget med et forslag om å redusere dagens 288 kommunale kemnerkontorer til 27 regionale kontorer som i følge Skatteetaten vil gjøre en like god eller bedre jobb, fordi de får samlet fagkompetanse. Dette ville frigjort rundt 500 årsverk og spart skattebetalerne for rundt 360 millioner kroner året. Når èn krone kun kan brukes en gang, så betyr dette 360 millioner kroner mindre til velferd. Fordi det handler om distriktsarbeidsplasser så har Stortinget stemt mot. Men det er altså ikke nødvendig å ta inn mer skatt for å øke velferden. Det er mulig å bruke ressursene bedre. Internett er tross alt oppfunnet.

I Oslo innførte Arbeiderpartiet eiendomsskatt som de sa skulle betale for bedre skole og eldreomsorg. Under Høyre ble Oslo-skolene ble best i landet på å løfte elevene slik at Oslo-skolene hadde flest elever på øverste nivå, uten eiendomsskatt. Med eiendomsskatt kunne Arbeiderpartiet subsidiere el-sykler for millionærer, skipsredere og redaktører. Samtidig tvangsflyttet de beboerne og la ned St. Halvardshjemmet, et sykehjem som ble drevet av Oslo Bymisjon og var kåret til et av Oslos beste sykehjem i mange år. En krone mer i skatt, er ikke nødvendigvis en krone mer i velferd.

Høyre har i regjering fjernet arveavgiften og redusert skattetrykket i Norge. Samtidig går sykehuskøene ned, lavinntektsfamilier har fått billigere barnehage og rusbrukere kommer raskere til behandling. Det er ingen motsetning mellom skattelette og velferd.

Da Arbeiderpartiet satt ved makten hadde de både arveavgift og høyere formuesskatt, vekst i økonomien og en oljepris på 120 dollar. Likevel økte sykehuskøene, det ble 15 000 flere fattige barn og hele sysselsettingsveksten fra 2008 gikk ifølge SSB til utenlandsk arbeidskraft. Mer skatt betyr ikke nødvendigvis mer velferd.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer