DEBATT

Falsk trygghet for barna

Om barns teknologibruk starter med overvåking og fjernstyring, fremfor tillit og deltagelse, da bommer vi.

- FARLIG: På sikt vil GPS-sporing undergrave ungenes tillit til både teknologi og samfunnet rundt dem, skriver artikkelforfatterne.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
- FARLIG: På sikt vil GPS-sporing undergrave ungenes tillit til både teknologi og samfunnet rundt dem, skriver artikkelforfatterne. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

60 000 nye 6-åringer har nettopp begynt i førsteklasse, og 60 000 10-åringer har vokst fra et tilbud om SFO. De skal gå alene hjem etter skolen, og mange vil ha eller få en smarttelefon. Skal vi lære disse ungene at trygghet er noe som sikres gjennom overvåkning og sporing, såkalt GPS-teknologi? Eller skal vi lære dem å benytte mulighetene teknologien gir?

I sommer har det vært mange oppslag om foreldre som ønsker å spore barns bevegelser ved hjelp av teknologi. Dette for å ha oversikt over hvor ungene er og hva de gjør. Dette gir en falsk trygghet, og vil på sikt undergrave ungenes tillit til teknologi, samfunnet de ferdes i og mulighetene de har til å bevege seg på egen hånd. Sporing er både problematisk overvåkning i tillegg til stor mistro til barn og unge.

Teknologi er en viktig faktor i all samfunnsutvikling, på godt og vondt. Sporingsteknologier har vært tilgjengelig lenge, og ikke bare vet vi at de vil bli brukt, vi ønsker også at de skal bli brukt. Men som så mange andre teknologidebatter handler ikke sporing om for eller mot teknologien, men om hvem som skal bruke teknologien til hva i hvilke situasjoner. For ønsker vi et samfunn hvor foreldre har full kontroll på hvor barna deres befinner seg hele døgnet?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer