Falsk «Vivian» hetser barn på epost

Idolkjendis Vivian Sørmeland har politianmeldt falskneren.

(Dagbladet.no:) Vivian Sørmelands mor er blitt bombardert med telefoner fra barn som lurer på hvorfor Idol-kjendisen sender frekke e-poster til dem. Men Vivian har aldri sendt slike meldinger. Nå blir forholdet anmeldt.

-  Det er veldig ekkelt. Jeg aner ikke om det er en ti år gammel jente eller 40 år gammel mann som gjør dette, sier Vivian Sørmeland (20).

I april ble Idol-kjendisen tipset av venner om at en person figurerte på ulike nettfora og postet meldinger i hennes navn. Vedlagt lå en hotmail-adresse som indikerte at det var snakk om den ekte Idol-Vivian, samt link til tv-kjendisens offisielle hjemmeside.

-  Meningen var at det skulle se ut som om det var jeg som skrev disse meldingene, sier Vivian.

Forholdet anmeldt

Først tok ikke trønderjenta identitetstyveriet alvorlig. Men da moren ringte henne for ei drøy uke siden, og fortalte at hun hadde blitt bombardert av telefoner og sms fra barn og unge som hadde fått frekke mail fra Idol-finalisten, rant begeret over for Vivian. Onsdag gikk hun til Grønland politistasjon i Oslo og anmeldte forholdet.

-  Både broren min og søskenbarna mine har vært i kontakt med personen på MSN for å få vedkommende til å stoppe. Men det har de ikke klart. Personen har ikke svart når hun har skjønt at det er familien min som har tatt kontakt, sier Vivian.

Idol-treerens mor, Vårin Sørmeland, bekrefter at mange Vivian-fans er frustrerte.

EKTE VIVIAN: Idolkjendis Vivian Sørmeland finner seg ikke i at en falsk «Vivian» sender slemme epost-meldinger til barn i hennes navn. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
EKTE VIVIAN: Idolkjendis Vivian Sørmeland finner seg ikke i at en falsk «Vivian» sender slemme epost-meldinger til barn i hennes navn. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

-  Flere har kontaktet meg og lurt på om det er min datter som er inne på MSN og svarer så ufint når de spør henne om forskjellige ting, sier hun oppgitt til Dagbladet.

Vivian er bekymret for hvor mange e-poster og meldinger det kan være snakk om. Selv har hun mottatt rundt 500 mail.

-  Det virker som personen har opprettet en side slik at hun mottar fan-mail. Mange har vært veldig sinte når de har ringt hjem til oss, og jeg synes det er trist at foreldrene mine trekkes inn.

Vil beholde fanskaren

Nå ønsker Vivian at dette tar slutt, slik at hun kan bevare sitt gode rykte og beholde fanskaren hun har bygget opp gjennom Idol.

-  Hvis jeg skal kunne leve av å være artist, hjelper det meg ikke at en person driver og sender ut frekke mail i mitt navn. Det viktigste for meg nå er å få forklart fansen at det ikke er jeg som har skrevet disse e-postene. Jeg vil ha ro før Idol-turneen begynner i Trondheim onsdag.

-  Hva sier kjæresten din, Aleksander?

-  Han synes det bare er for idiotisk, men vi har ikke hatt tid til å snakke så mye om det.

Falsk «Vivian» hetser barn på epost

Krenkelse av privatlivet

Advokat Kyrre Eggen fra Wiersholm, Mellbye og Beck, som er ekspert på medierett, ærekrenkelser og annen personvernlovgivning, mener dette er et overtramp.

-  Det er en krenkelse av privatlivets fred og gi seg ut for å være en annen. Politiet pleier å bruke ressursene sine på andre ting enn å forfølge slike saker, så som regel blir det opp til den som er krenket å gå til domstolen og kreve det stanset gjennom en sivil sak eller straffesak. Man har også mulighet til å kreve erstatning, sier han.

Universitetslektor Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk i Oslo tror dette er et fenomen vi vil se mer til.-  Identiteter på nettet går det tretten av på dusinet. Hvem som helst kan kalle seg hva som helst. Og hotmail-adresser er notorisk upålitelige. Det ville for eksempel tatt meg to sekunder å lage en hotmail-adresse i navnet til Jens Stoltenberg, uten at noen ville kontrollert meg, sier han.

Hannemyr mener folk må bli mindre naive.

-  Hvis man uten videre godtar at en avsender av e-post er den som vedkommende påstår å være, enten det er snakk om lotteri, en bank eller en Idol-kjendis, så har man store sjanser for å bli lurt.

Vivian Sørmeland har ikke avgjort om hun vil straffeforfølge saken før hun vet hvem vedkommende er.

-  Egentlig er jeg ikke ute etter å straffe noen. Jeg vil bare få stoppet det, sier hun.

EKTE VIVIAN: Idolkjendis Vivian Sørmeland finner seg ikke i at en falsk «Vivian» sender slemme epost-meldinger til barn i hennes navn.