Falske anmeldelser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har over lengre tid vært rettet til dels sterk kritikk mot politiet for etatens behandling av voldtektssaker. Kritikken framsettes både av media og høyere påtalemyndighet og retter seg særlig mot politiets etterforskning. Riksadvokaten opprettet derfor en arbeidsgruppe som skulle undersøke kvaliteten på denne. Bakgrunnen var den høye henleggelsesprosenten på 84 %, samt den høye frifinnelsessprosenten på 36 %. Gruppen la våren 2007 fram sin rapport som konkluderer med at politiet har et vesentlig forbedringspotensial hva gjelder etterforskningen.

I media er heller ikke tiltroen til politi eller rettsvesen særlig stor. En journalist skriver i Bergens Tidende 15. august 2007: «Voldtektsovergrep er et nærmest neglisjert område i norsk rettsvesen. Oppklaringsprosenten for voldtekter var ifølge Statistisk sentralbyrå 23 i 2005 og 29 i 2006.»

I sum maler kritikken et bilde av en virkelighet der rundt 8 av 10 voldtektsforbrytere går fri – i hovedsak på grunn av politiets dårlige etterforskning. Dette er en skjev, forenklet og unyansert framstilling av et komplisert saksfelt som det etter undertegnedes mening er nødvendig å kommentere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer