FALSKE MOTSETNINGER: Senterpartiets strategi for å øke egen oppslutning er å sette merkelapper på grupper for å skape falske motsetninger mellom folk, skriver innsenderen. Bildet er fra en aksjon utenfor Stortinget der 130 ordførere deltok på opprop mot kommunekutt i november 2017. Foto: NTB Scanpix
FALSKE MOTSETNINGER: Senterpartiets strategi for å øke egen oppslutning er å sette merkelapper på grupper for å skape falske motsetninger mellom folk, skriver innsenderen. Bildet er fra en aksjon utenfor Stortinget der 130 ordførere deltok på opprop mot kommunekutt i november 2017. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Distriktspolitikk

Falske motsetninger fra Vedum

Folk må oppleve at politikerne hører på dem. Det er vi alle enige i. Politikere må samtidig være etterrettelige i sin beskrivelse av virkeligheten. Senterpartiets stakkarsliggjøring av Distrikts-Norge er ikke troverdig.

Meninger

Vi skal ta folks følelser på alvor. Den siste tida har vi sett sterke følelser rundt en rekke saker. Eksempler er ulv, bompenger og kommunesammenslåing. Vi må ikke karikere hva disse følelsene skyldes.

En karikering er å si at dette ene og alene er et distriktsopprør. Jeg opplever ikke at motstanden skyldes opprør mot de såkalte elitene eller motsetninger mellom by og bygd. Derimot er det et resultat av at folk vil vise hva de mener når de føler de ikke kommer igjennom når beslutninger skal tas. Det har alltid vært og vil alltid være kritikk av makta. Det er bra.

Senterpartiet velger å stakkarsliggjøre distriktene for å skape en falsk motsetning mellom Høyre og seg selv.

Påstanden om at det går dårlig i Distrikts-Norge har ikke rot i virkeligheten. Sannheten er at det går godt i hele landet. Ledigheten i Norge har ikke vært lavere på over ti år, og den er særlig lav i distriktsfylkene. Det er optimisme i landbruksnæringa og i havbruksnæringa. Vi lever i verdens mest demokratiske land. Det er små forskjeller og høy tillit mellom folk.

Senterpartiets strategi for å øke egen oppslutning er å sette merkelapper på grupper for å skape falske motsetninger mellom folk. Regionreformen og kommunesammenslåing, som er vedtatt av Stortinget flere ganger i flere perioder, er demokratiske reformer.

Jeg er for sterke lokalsamfunn nettopp fordi jeg mener det er bra at Oslo bestemmer mindre og kommunene bestemmer mer. Da må også kommunene være store nok til å løse oppgavene de får. Dette er en politisk uenighet, ikke en elitestyrt overkjøring av distriktene.

Jeg skal gi Vedum rett i en ting, nemlig at vi må ta eliteopprørene vi har sett i land som USA, Storbritannia og Frankrike på alvor. Likevel vil jeg advare mot å sette likhetstegn mellom gule vester, Trump og Brexit, og en demonstrasjon for eller mot ulv i Oslo.

I Norge er det små avstander mellom folk og folkevalgt, og forskjellene er blant de minste i verden. Politikere skal komme med løsninger på de problemene folk opplever. Hvilke løsninger som er best vil det alltid være uenighet om. Min oppfordring til Vedum er å synliggjøre egne løsninger framfor å skape falske narrativ om elitepolitikere som ikke lytter til folk, bare fordi de fører en annen politikk enn den Senterpartiet står for.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.