Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Falske revisorerklæringer ville blitt stoppet i dag

Brønnøysundregistrene driver ikke «hvitvasking» av mangelfulle data.

REGISTERET: Brønnøysundsregisteret, sett fra sjøsiden.
Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
REGISTERET: Brønnøysundsregisteret, sett fra sjøsiden. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Etter Dagbladets oppslag om falske revisorerklæringer i Brønnøysundregistrene, hevder Revisorforeningen at Brønnøysundregistrene bidrar til «hvitvasking» av mangelfulle data. Det er en påstand vi reagerer sterkt på.

Regnskapsregisteret er et dataarkiv for årsregnskaper slik at disse blir offentlig tilgjengelig på en enkel måte. Registeret er basert på en forutsetning om at de opplysningene som virksomheten sender inn, er korrekte og oppfyller lovens krav. Virksomhetene har selv ansvaret for at opplysningene er riktige. Vi skal bare foreta en formalkontroll av de innsendte årsregnskapene.

I tillegg har Regnskapsregisteret siden 2011 kontrollert at revisorberetningen er avgitt av et foretak som er registrert i Revisorregisteret. Det kan også nevnes at vi siden 90-tallet har kontrollert at den som meldes inn i rollen som revisor er registrert i Revisorregisteret.

Fra 2. mai 2018 ble det innført kontroll av at revisorer har autorisasjon når de bekrefter innbetaling av aksjekapitalen. De feilregistreringene som Dagbladet og Revisorforeningen viser til, ville derfor ikke kunne skje i dag.

Vi jobber kontinuerlig med forbedring av våre løsninger for å hindre forsøk på forfalskning og kriminelle handlinger. Vi har gjennom mange år etablert gode rutiner for kvalitetssikring av våre data. Dette gjør vi i samarbeid med blant annet Revisorforeningen og andre interesseorganisasjoner. Vi har nå tatt initiativ til et møte med Revisorforeningen.

Kontrollmekanismer er nødvendig for å sikre god kvalitet på alle våre data. Like viktig er det å sikre god tilgjengelighet og åpenhet. Det er når dataene tas i bruk og dataene deles at svakheter og feil oppdages. Vi kan aldri sikre oss fullt ut mot kriminalitet, men med gode kontrollmekanismer og åpne og tilgjengelige data er vi et godt stykke på vei.