Falske telefoner kan koste ti BBC-sjefer jobben

Storbritannias allmennkringkaster har lurt seerne i minst seks programmer.

(Dagbladet.no): BBC har avdekket falske telefoninnringninger i seks programmer de har sendt, og tar nå et kraftig oppgjør med egne rutiner.

I flere av tilfellene var innringerne i virkeligheten ansatte i produksjonsselskapet. Ett program ble også sendt som om det var direkte, selv om det var et opptak. Fellesnevneren for de seks programmene er at innringningene ikke skjedde.

- Dette er en alvorlig krise fordi det handler om tilliten mellom kringkaster og publikum. Lyttere og seere så vel som BBC-ansatte er sjokkert over de seks programmene der produsentene har funnet opp konkurransevinnere, skriver BBC i en spørsmål-og-svar-artikkel på egne nettsider.

Det er nå snakk om å suspendere ti BBC-sjefer, skriver The Times. Alle programmer som baserer seg på innringninger ble dessuten tatt av sendeflaten fra og med i går kveld.

Lurte seerne

BBC-sjef Mark Thompson går offensivt ut i møte med problemene, blant annet for å gjenopprette publikums tiltro til kanalen.

- Seerne har all rett til å være sinte - slik jeg er sint - over at disse og tidligere tilfeller har kastet en skygge over BBCs integritet, sier Thompson ifølge The Times.

Han innrømmer at seerne har blitt lurt i mye større grad enn tidligere trodd, og vil blant annet starte obligatorisk opplæring av 16 500 BBC-ansatte for å unngå liknende feil i framtida.

TAR AFFÆRE: Ekspedisjonssjef i BBC Mark Thompson er sint over at selskapet har sendt programmer som lurer seerne. Han vil nå ta et oppgjør med rutinene i egne rekker. Foto: REUTERS/SCANPIX
TAR AFFÆRE: Ekspedisjonssjef i BBC Mark Thompson er sint over at selskapet har sendt programmer som lurer seerne. Han vil nå ta et oppgjør med rutinene i egne rekker. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Dessuten har han bedt om en granskning av et program der det ble påstått at dronningen stormet ut fra en fotosesjon, noe hun i virkeligheten ikke gjorde.

Epidemi

ITV-sjef Michael Grade kaller det hele en epidemi som strekker seg utenfor BBCs rutiner.

- Det handler delvis om at tilfeldighetene overtar produksjonen, folk jobber på korte kontrakter under utrolig press. Konkurransen er enorm, sier han ifølge BBC.

- Kredibiliteten til hele tv-industrien står på spill, sier John Whittingdale, som sitter i mediegranskningsutvalget Commons Media Select Committee, til The Times.

GIKK IKKE: I et program BBC har sendt blir det påstått at dronning Elizabeth skal ha gått fra en fotosesjon. Det er ikke tilfelle, og Thompson har nå bedt om en granskning av hva som har skjedd.