Falt i sjøen – reddet av dykker

Bjørn Sundquist havnet på sjøen da han skulle ta ferja fra Aker Brygge og hjem til Nesodden. Etter ni minutter ble han reddet opp av brannvesenet. Ifølge brannvesenet ble han reddet i siste liten.

Det var sist onsdag at Sundquist skulle ta ferja hjem til Nesodden, men isteden fikk et ublidt møte med sjøen.

- Jeg satt på Aker Brygge og tok noen øl først, så jeg var nok litt på en snurr. I tillegg var jeg trøtt og sliten og hadde vært og handlet, så jeg hadde flere bæreposer å dra på. Rett før jeg skulle gå ombord i ferja skulle jeg bare kaste røyken, så jeg satte fra meg posene. Plutselig snubler jeg i rekkverket og går på snørra i vannet. Men jeg slo meg ikke, havet var vått og mykt, forteller Sundquist. Han klamret seg fast til båtripa inntil en dykker fra brannvesenet dukket opp og fikk festet på ham ei snor så han kunne heises opp.

- Det var ubehagelig, mest fordi det sto så mye folk på brygga. Jeg er en kjent person, jeg var litt full og så skjer dette; det var veldig ekkelt, legger han til.

Varm takk

Vaktkommandør Hans Riise ved Oslo Brann og Redningsetat hadde tjeneste da nødmeldingen ble ringt inn klokka 23.12. Han sendte ut et team på fire froskemenn og én dykkerleder. Riise slår fast at mannen i vannet ble reddet i siste liten:

- Ifølge dykkerlederen på stedet holdt vedkommende seg fast i en kant på skutesida som går langs vannlinja. Men det var like før han slapp taket og gikk under. Våre folk oppfattet situasjonen som dramatisk. Heldigvis kom vi raskt til, mye fordi en tilskuer ringte oss med det samme uhellet skjedde.

Ifølge Riise var klokka 23.21, da to av froskemennene fikk halt Sundquist opp av vannet. Det betyr at redningsaksjonen tok ni minutter fra start til mål.

- Mannen var nedkjølt, men ved bevissthet og glad for å ha blitt plukket opp, sier Hans Riise.

Vaktkommandør Riise sier det langtfra er sjelden at folk ramler i havet i området fra Aker brygge og forbi Akershus festning.

- Det skjer støtt og stadig. Svært ofte er det beruselse med i bildet, sier Riise.

Bjørn Sundquist sender en varm takk til redningsstjenesten.

- Det er så flott å få bekreftet at ting fungerer når det virkelig gjelder. Det gjør at man føler seg trygg. Jeg ringte til Briskeby Brannstasjon etterpå og takket A-laget der, som hadde vakt den kvelden. De ble så glade! Han jeg snakket med var helt rørt, og fortalte at det er sjelden at de hører fra folk i ettertid, sier Sundquist.

Etter at han var trygg på land igjen ble han tatt hånd om av ambulansetjenesten.

- Jeg ble ikke skadet, men jeg var jo veldig våt, så jeg overnattet på legevakta mens de tørket klærne mine. Snakk om service! Det eneste som ble skadet var mobiltelefonen min, som døde. Men den var så gammel og utdatert likevel at det var like greit, sier Sundquist.

Mer Sejer

Bjørn Sundquist er for tida i full gang med innspillingen av NRK-serien «Svarte sekunder», basert på Karin Fossums roman. Det er fjerde gang han spiller etterforsker Konrad Sejer på tv.

- Vi er blitt som en familie nå, regissør Eva Isaksen og jeg er som et gammelt ektepar på settet, og vi har det veldig hyggelig alle sammen.

Innspillinga fortsetter utover sommeren, og serien skal etter planen vises på NRK før påske neste år.

- I sommer skal jeg også spille inn noen scener til filmen «Tomasevangeliet» med en gjeng unge folk på Sørlandet, og så skal jeg til Jølster og spille tittelrollen i «Audun Hugleikson - kongens mann» av Edvard Hoem. Hugleikson levde på 1200-tallet og var Norges første politiker, han ble til slutt henrettet av myndighetene. Dette er noe jeg gleder meg veldig til, jeg gjorde der for to år siden også, forteller Sundquist. Til høsten er han tilbake i Oslo igjen, denne gangen på Scene West Victoria Teater.

- Eva Dons, Steinar Albrigtsen og jeg skal gjøre komedien «Bjørnen» av Anton Tsjekhov. Steinar skal spille gitar og synge mens Eva og jeg er skuespillerne. Siden vi er fra Nord-Norge alle tre skal vi selvsagt dit og spille etterpå, blant annet til Tromsø, forteller Sundquist.

BADEVANT: Bjørn Sundquist viser hvor han havnet i sjøen istedenfor på nesodd-båten. - Det var ikke kaldt. Jeg er jo finnmarking og har badet mye i iskaldt vann, sier Sundquist.
UBEHAGELIG: «Det var ubehagelig, mest fordi det sto så mye folk på brygga.»