Falt mellom stolene igjen

Dessverre må jeg advare alle gründere. Bli ansatt, det er tryggere.

SYSTEMHYSTERI: Å drive et enkeltpersonforetak er en dødsdom i seg selv, skriver artikkelforfatteren som har kreft med spredning og har falt mellom to stoler hos NAV. 

Foto: Thomas Rasmus Skaug
SYSTEMHYSTERI: Å drive et enkeltpersonforetak er en dødsdom i seg selv, skriver artikkelforfatteren som har kreft med spredning og har falt mellom to stoler hos NAV. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Meninger

Jeg skriver dette for oss som ikke er A4. For oss som ikke passer inn hos NAV. For oss som hater å ligge noen til byrde. Noen av oss havner motvillig i situasjoner som gjør det nødvendig å be om hjelp. Vi regner med å få det, etter å ha blitt tutet ørene fulle med den norske velferdsstaten i en årrekke. Vi ser det som rimelig å motta litt hjelp fra fellesskapet når krisen rammer. Men så passer vi altså ikke.

Er det vi eller reglene som skal passe? NAV mangler verktøykasse. De NAV-ansatte må jobbe i et system som ikke er bygd for å hjelpe folk, men for å tilfredsstille en forvaltning. Bare papirene blir registrert, er alt vel. Jeg klandrer NAVs saksbehandlere for at de ikke varsler oppover i systemet når ting ikke fungerer. Det er et svik mot oss som trenger hjelp. Systemfeil bør gå helt opp dit hvor ansvaret for elendigheten ligger.

Jeg har lest hjerteskjærende beretninger om dødssyke barn som krever foreldrenes oppmerksomhet døgnet rundt. Så blir de fratatt støtten fra NAV med begrunnelse i regelverket. Sikkert juridisk holdbart. Men hvor er menneskeligheten? Hvor er skjønnet, når de fleste får frysninger av følelseskulda? Hvor er den handlekraftige NAV-lederen som sier at «her er det reglene som er mangelfulle, vi må finne en annen løsning»?

Selv driver jeg et enkeltpersonforetak og det er en dødsdom i seg selv. Systemet kjenner ikke særlig til oss, selv om vi er noen hundre tusen. I Systemet bør man være ansatt og gjerne fagorganisert. Vi som ikke liker det så godt, kan takke oss selv. Vi kunne ha forsikret oss, ikke sant? Bortsett fra at det koster skjorta.

Ja, jeg er bitter.

Jeg har kreft med spredning, men det syns ikke. Derimot føles det, og jeg har ikke energi til å slåss. Derfor sover jeg dårlig om natta. Jeg har ikke regnskapsfører, har ikke levert momsregnskap, er 80 prosent sykemeldt og har en ubetalt restskatt. Jeg skulle ha vært hos tannlegen og burde hatt nye briller. Og jeg ser ikke hva jeg kan gjøre med det.

Stoltenberg: NAV fungerer ikke. Som leder for et systemhysterisk parti, bør du sørge for at det finnes muligheter for bruk av skjønn når folk faller utenfor. NAV bør ha et budsjett som sikrer kreativ hjelp til de som ikke passer inn. En sosialomsorg basert på rigide systemer, er og blir feil. Du fanger aldri opp de som ikke er A4.

Dessverre må jeg advare alle etablerere. Bli ansatt, det er tryggere. Som typisk gründer brydde jeg meg for lite med å sjekke rettighetene mine. Jeg var mer opptatt av å få butikken til å gå. Sånt straffer seg. Jeg stemmer ikke systempartiet i år heller.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.