Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Falt om på scenen i går kveld

Wenche Foss (81) fikk et illebefinnende og besvimte på scenen. Hun kom etter hvert til hektene, og kunne nærmere midnatt forlate teatret for å ta en legesjekk.

Hun skremte både skuespillerkollegene og publikum da hun segnet om og ble liggende mot slutten av gårsdagens forestilling av «Rosmersholm» på Nationaltheatret.

- Jeg vet ikke hva som har skjedd, men det har gått i ett kjør siden kl 06.00 i morges. Først var det filming på Jar og så direkte på forestilling etter seks ukers ferie. Det er nok blitt for meget, sa en tydelig sliten og matt Wenche Foss da hun ble hjulpet av kolleger inn i bilen til sønnen, Fabian Stang. Da hadde det gått vel to timer siden hun falt sammen på scenen foran et vantro publikum.

- Jeg må innrømme at jeg falt for noen dager siden også, så det er vel best å undersøke meg, sa Wenche Foss før hun ble kjørt til legesjekk på Diakonhjemmet.

Hovedrollen

- Så fikk hun hovedrollen i dag også. Hun har nok hatt for lang ferie, sa Fabian galgenhumoristisk da det var klart at moren var kommet til hektene igjen.
- Det var skummelt, men hun var mest bekymret for publikum. Hun lar jobb gå foran alt, sa han før han la til:

- Mor vil ikke at folk skal tro at det bare er fordi hun er gammel, og understreker at hun har vært på jobb siden kl 06.00.

Wenche Foss har en rolle i Eva Isaksens film «Se deg ikke tilbake», som spilles inn på Jar. I Henrik Ibsens «Rosmersholm» spiller hun tjenestepiken Madame Helseth. Stykket, som gikk på Amfiscenen før jul, er nå flyttet til Hovedscenen.

Tre leger

Men i går tok dramatikken en uventet retning. Ti minutter før slutt segner hun om mens hun står på scenen sammen med Laila Goody, som har hovedrollen som Rebekka West.
Goody får spurt om det er en lege i salen, og hele tre stykker er kjapt på plass. Legen tok pulsen på henne før hun ble båret bort.
- Etter en liten stund ble det gitt beskjed om at man ville avvente situasjonen, og kort tid etter ble det opplyst at man dessverre måtte avlyse forestillingen, sa publikummer Eirik Newth etter forestillingen.

- Det jeg første jeg tenkte på var at jeg håpet at man ikke måtte ta hjertemassasje. Det er ikke ofte man opplever sånn dramatikk, men hun har jo tross alt holdt på noen år. Jeg håper virkelig det går bra med henne, sa Newth.

- Hun sier at hun har overvurdert sine krefter og at hun hadde tatt seg vann over hodet. Hun har ikke tatt nok hensyn til sin alder, sa teatersjef Ellen Horn til det ventende pressekorpset som hadde samlet seg ved personalinngangen på Nationaltheatret.

Høyt tempo

Horn bekreftet at det gjorde sterkt inntrykk på både kollegene og publikum da hun besvimte på scenen.

- Mest bebreidet hun seg selv, sa Horn.

Noe liknende har aldri tidligere skjedd den aldrende diva, til tross for at hun jobber i et tempo som kan ta pusten fra de mest veltrente.

- Står du på scenen under neste forestilling torsdag?

- Jeg får da inderlig håpe det. Men filminnspillingen dropper jeg nok i morgen tidlig, sa en uvanlig stille og ordknapp Wenche Foss.

Publikum visste ikke hva de skulle tro da Wenche falt sammen.

- Vi trodde først det var en del av stykket, sa flere av publikummerne til Dagbladet etterpå.

- Da Laila Goody spurte om det var lege til stede, satt vi som lammet. Det var forferdelig, sa Berit Scharffenberg fra Svartskog. Sammen med ektemannen, Tom Moen Andersen, var hun kommet for å se sin fetter Svein Scharffenberg, som har en rolle i Ibsen-stykket.

- Ingen forlot salen. Alle var grepet av stundens alvor, og ville vite hvordan det gikk. Vi er jo bekymret for skjebnen til Wenche Foss. Hun er jo så fantastisk, sier Berit Scharffenberg mens hun venter på at fetteren skal komme ut.

TIL LEGEN: Teatersjef Ellen Horn hjalp Wenche ut personalinngangen på Nationalteateret slik at hun kunne komme til lege.
LAMSLÅTT: -Det var forferdelig, sier publikummer Berit Scharffenberg og ektemannen Tom Moen Andersen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling