FAMILIEBILDE FRA YTRE HØYRE: Lederen for Nasjonal Front, Marine Le Pen, sto klar til å holde sin tale 1. mai, idet faren, Jean-Marie Le Pen, plutselig kom opp på podiet og stjal de frammøttes oppmerksomhet. Faren grunnla partiet og var inntil nylig ærespresident. Foto: REUTERS / Scanpix 7 Philippe Wojazer
FAMILIEBILDE FRA YTRE HØYRE: Lederen for Nasjonal Front, Marine Le Pen, sto klar til å holde sin tale 1. mai, idet faren, Jean-Marie Le Pen, plutselig kom opp på podiet og stjal de frammøttes oppmerksomhet. Faren grunnla partiet og var inntil nylig ærespresident. Foto: REUTERS / Scanpix 7 Philippe WojazerVis mer

Familiekrigen på ytre høyre

86 år gamle Jean-Marie Le Pen har erklært krig mot dattera, Marine, fordi hun har kastet faren ut av det partiet som han grunnla og som hun arvet.

Kommentar

Knivene sitter løst i slirene i det indre oppgjøret i partiet Nasjonal Front (FN) på ytre høyre fløy i fransk politikk. Mandag vedtok eksekutivkomiteen i partiet, med partileder Marine Le Pen i høgsetet, å kaste ærespresident Jean-Marie Le Pen ut av partiet. På en ekstraordinær kongress i FN innen tre måneder skal tittelen ærespresident fjernes fra statuttene.

Ydmykelsen av ærespresidenten kom etter en langvarig krangel om hans uttalelser om nazistene og en aldeles absurd opptreden 1. mai i Paris. Nå æreskjeller de hverandre offentlig i de villeste ordelag. Marine har ikke bare arvet partiet etter faren. Hun er like sta og hard i klypa.

Utryddelsen av jøder under Andre Verdenskrig var «en detalj i historien», uttalte Jean-Marie Le Pen i forrige måned til magasinet Rivarol på ytre høyre fløy. Han har aldri ansett marskalk Philippe Pétain som «forræder», sa han også og la til at det i FN er mange «glødende petainister». Pétain ledet det såkalte Vichy-regimet som samarbeidet med de tyske okkupantene under Andre Verdenskrig og ble etterpå dømt for høyforræderi. Han kalte også Frankrikes statsminister, Manuel Valls, for «en innvandrer». Valls er født i Barcelona.

Dette har Le Pen sagt gjentatte ganger i sitt liv, men denne gang ville dattera utnytte det til å fjerne ham fra partiet, fordi han er blitt en byrde blant velgerne. Faren grunnla det fremmed-fiendtlige og anti-semittiske partiet, som mange mener har fascistiske trekk, i 1972 og ledet det fram til januar 2011. Da overtok Marine som partileder, og han fikk tittelen ærespresident.

Under Marine har partiet forsøkt å bli «stuereint». Det har vokst kraftig, og under valget til Europa-parlamentet i fjor ble det landets største parti. Både far og datter ble innvalgt. Men nå tar Marine sikte på president-valget i Frankrike i 2017. Og farens omstridte uttalelser ødelegger for henne blant mange velgere.

På 1. mai kunne man se et aldeles ellevilt opptrinn mellom far og datter i Paris. FN bruker arbeidernes dag til å hylle nasjonalhelten Jeanne d'Arc og holde folkemøte. Idet Marine sto klar bak talerstolen på podiet klatret faren opp på podiet i rød frakk og stilte seg opp foran henne og strakk ut armene for å ta imot hyllesten fra folkemassen. Et selsomt familieoppgjør, må man vel si.

Partileder Le Pen sa at faren ikke lenger snakker på vegne av Nasjonal Front. Han har gått inn i «en spiral av brent jord og politisk sjølmord», sa dattera.

Le Pen kaller eksekutivkomiteen i partiet, som kastet ham ut, «ei forsamling av stipendiater, kurtisaner, en eksekusjonspelotong, med sju leiesoldater». Og han sparer virkelig ikke dattera.

- Jeg skammer meg over at presidenten i FN bærer mitt etternavn og jeg håper hun mister det fortest mulig, sa han til Europe 1.

- Jeg sier til henne: Gift deg! Det vil gi deg anledning til å skifte navn, og det vil lege mi samvittighet.

Han foreslår at hun gifter seg med sin samboer, Louis Alliot, eller med visepresidenten i FN, Florian Philippot, som gamle Le Pen mener er den hovedskyldige i sammensvergelsen mot ham.

- Jeg anerkjenner ikke noe bånd til noen som har forrådt meg på en så skandaløs måte, sa han videre til noen av de mange journalistene som har fått hans rasende uttalelser i ettertid.

Jean-Marie Le Pen vil heller ikke støtte Marine Le Pen i president-valget i Frankrike i 2017, fordi «det ville være skandaløst om denslags moralske prinsipper skulle presidere den franske staten».

- Og hvis noen finner mitt lik skal dere vite at det ikke er sjølmord, uttalte Jean-Marie Le Pen, dette med en viss latter.

Det er altså dette som kalles «djevelutdrivelse» i Nasjonal Front, et nødvendig steg på veien mot makta, mener Marine Le Pen. Fortsatt har Jean-Marie Le Pen et kontor i hovedkvarteret til partiet, sier han, men han er usikker på om de vil drive ham ut av kontoret også. Arbeidsmiljøet der kan i alle fall ikke være det beste.