KOMMENTARER

Omsorgsbygg:

Familien først

Oslo kommune preges for tida av en habilitetsskandale av de sjeldne, skriver Ola Magnussen Rydje.

Tegning: Finn Graff.
Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Varselet om nepotisme og ukultur i det kommunale Omsorgsbygg kom i mars 2018. Fire bystyrepolitikere i Oslo og en journalist i Dagbladet ble da fortalt at personer i ledelsen «misbruker makten dem har for å gi venner og familie faste og spennende stillinger».

Ifølge varsleren opererte toppledelsen i foretaket med filosofien «hjelper du meg, hjelper jeg deg». Omsorgsbygg er eid av Oslo kommune, forvalter over 900 000 kvadratmeter, omsetter for over en milliard kroner i året, og har om lag 160 ansatte. Det var først og fremst foretakets direktør, Per Morten Johansen, beskyldningene ble rettet mot.

Anklagene ble raskt avfeid av både styret, ledelsen og tillitsvalgte. Så sent som i august sa kommunikasjonssjefen til Dagbladet at påstandene om mangel på stillingsutlysninger og habilitetsvurderinger i ledelsen før ansettelser ikke stemte. Styrelederen støttet uttalelsen. Begge mente det motsatte kunne dokumenteres. Ifølge dem var alt på stell.

Knappe seks måneder seinere har saken utviklet seg til å bli en skandale for styret, direktøren og folka rundt ham. Historien om foretakets ansettelsespraksis strekker seg nesten et tiår tilbake, og vitner i beste fall om en inkompetent personalpolitikk. I verste fall har det foregått tildekt favorisering av nære venner og eget blod i en av landets største eiendomsforvaltere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer