Kim Wall, «Ubåt»-Madsen

Familien forteller i ny dokumentar: Skulle bare jobbe noen timer i ubåten før hun flyttet til Kina

SVT har laget dokumentar om journalisten som ble drept i ubåten «Nautilus».

VENNINNER: Venninnen Annika Ohlsson (t.h.) lar seg intervjue i ny dokumentar om den avdøde journalisten Kim Wall, som ble partert og dumpet på havet etter at hun mistet livet ombord ubåten «Nautilus». Ohlsson og Wall reiste til India sammen i 2008. Foto: Annika Ohlsson / SVT
VENNINNER: Venninnen Annika Ohlsson (t.h.) lar seg intervjue i ny dokumentar om den avdøde journalisten Kim Wall, som ble partert og dumpet på havet etter at hun mistet livet ombord ubåten «Nautilus». Ohlsson og Wall reiste til India sammen i 2008. Foto: Annika Ohlsson / SVT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en ny dokumentar kjemper venner og pårørende for at journalisten Kim Wall (30) «ikke skal reduseres til et offer i en spektakulær drapssak».

SVT- dokumentaren, som også er tilgjengelig for strømming i Norge, tegner et dypere bilde av mennesket og journalisten Kim Wall (30), som mistet livet etter at hun satte til sjøs med den danske oppfinneren Peter Madsen (46) 10. august.

Madsen er siktet for drap. Han har i ettertid tilstått partering av kroppen til Wall. Oppfinneren har endret forklaring på hvorfor og hvordan Wall døde om bord i ubåten hans en rekke ganger i løpet av høsten.

I dokumentaren «Kim Wall - Hun som ville fortelle» omtaler dokumentarfilmskaperen, SVT-journalist Fredrik Svenningsson, også fondet som er opprettet i Walls navn. Til nå er det samlet inn godt over én million kroner, som skal deles ut som arbeidsstøtte til kvinnelige journalister verden over.

FAMILIENS FARVEL: Familien til den danske journalisten Kim Wall publiserte tidligere en video på Walls minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer

- Kan ikke vente

Overfor Dagbladet forklarer Svenningsson den korte tiden mellom Walls tragiske dødsfall og premieren på dokumentaren, med de blodige overskriftene og mediefokuset som har preget saken de siste månedene.

SVT-JOURNALIST: Fredrik

Svenningsson har laget dokumentar. Foto: SVT
SVT-JOURNALIST: Fredrik Svenningsson har laget dokumentar. Foto: SVT Vis mer

- Jeg er nyhetsjournalist i SVT og har jobbet som redaktør gjennom hele Kim Wall-saken. I mine 15 år har jeg aldri dekket en like grusom sak, og alt og alle er så fokusert på de forferdelige detaljene. Derfor tenkte vi at vi ikke kan vente med å fortelle hvem hun var. Midt i alt det grusomme er det enda viktigere, sier Svenningsson.

Kim Wall er født i 1987 og vokste opp i fiskelandsbyen Gislöv utenfor Trelleborg i Sør-Sverige. Hun beskrives i dokumentaren som en selvsikker, modig begavet ung jente.

Tok vare på skolearbeid

Allerede i første klasse på barneskolen lagde hun en illustrert bok med sjeldent gode tekster om regnskogen, husker barneskolelærer Catherina Harder.

- Jeg visste at jeg aldri ville oppleve en elev som leverte noe så bra og grundig i så tidlig alder, så jeg tok vare på boka og ga den tilbake da hun ble ferdig med videregående, forteller Harer til SVT.

SVT-dokumentaren inneholder mange av familiens egne klipp fra oppveksten, blant annet fra morgenen da Wall fylte 11 år, og åpner opp gaver på senga. I gavepapiret ligger album av Celine Dion og soundtracket til Titanic.

MINNEBOK: Kim Wall vokste opp i en liten by i Sør-Sverige. Gjennom høsten har naboer og hjembygdinger skrevet i en kondolansebok i den lokale kirken. Presten beskriver henne som full av integritet og sjarm, nyttige egenskaper for en journalist. FOTO: SVT
MINNEBOK: Kim Wall vokste opp i en liten by i Sør-Sverige. Gjennom høsten har naboer og hjembygdinger skrevet i en kondolansebok i den lokale kirken. Presten beskriver henne som full av integritet og sjarm, nyttige egenskaper for en journalist. FOTO: SVT Vis mer

Reiste verden rundt

Som ungdom begynte Wall på Borgar videregående skole i Malmö, hvor hun gikk på skolens internasjonale collegeprogram, IB. Lærere og klassevenner fra Malmö beskriver henne som skarp, ambisiøs og sjarmerende.

- Hun var ikke så organisert, eller den klassiske samvittighetsfulle eleven, men når hun leverte så var det på toppnivå, mimrer lærer Anders Arnberg.

Wall fullførte en mastergrad i journalistikk ved universitetet Columbia i New York, etter å ha studert internasjonal politikk i London, og jobbet i fire år som frilansreporter. Hun leverte arbeider til noen av verdens mest prestisjetunge aviser, blant annet The New York Times.

- Ville være med

For en reportasje om klimaendringer i Stillehavet ble hun belønnet med Hanzel Mieth-prisen for beste digitale reportasje.

- Det som overrasket meg mest var hvor mange hun kjente over hele verden. Vennene sørget fortsatt, så intervjuene var vanskelig for dem, men de ville likevel være med. For å fortelle hvem Kim var som person, sier Svenningsson.

Da Wall steg om bord i den selvbygde ubåten «Nautilus», tilhørende Peter Madsen, i havnen i København 10. august, var planen å skrive en reportasje om oppfinneren, som ønsket å bli den første privatpersonen til og skytes ut i verdensrommet for egen maskin, fortelles det i dokumentaren.

PÅ TUR: Kim Wall var svært reiseglad og jobbet som journalist i blant annet Kina, Cuba, Haiti, Sri Lanka og Marshalløyene. her under en tur til India i 2008. Foto: Annika Ohlsson / SVT
PÅ TUR: Kim Wall var svært reiseglad og jobbet som journalist i blant annet Kina, Cuba, Haiti, Sri Lanka og Marshalløyene. her under en tur til India i 2008. Foto: Annika Ohlsson / SVT Vis mer

Mistet datteren

Etter besøket i Danmark skulle hun flytte permanent til Beijing, men slik gikk det altså ikke, ifølge moren.

- Vi fikk små glimt av livet hennes, en e-post eller et Skype-samtale, eller en forespørsel om et lite lån når minibanken slukte kortet hennes, sier moren Ingrid Wall om alle reisene til datteren, mens hun taler under en minnestund ved universitetet Columbia i New York.

- Det skulle bare være et par timer med arbeid i ubåten, før de siste forberedelsene før hun dro til Kina ventet. Nå har vi svaret. Hun kom ikke tilbake. Det er fortsatt mange spørsmål som krever svar, men vi får ikke Kim tilbake og verden er frarøvet de mange historiene hun ville fortalt oss. Vi trenger flere modige kvinner som Kim, vi savner deg, fortsetter moren gråtkvalt.

Foreldrene til Kim Wall uttaler seg ikke direkte til SVT i dokumentaren, men til et oppmøtt publikum under seansen i New York. De ønsker heller ikke å uttale seg overfor Dagbladet.

- Ville finne varme

Seks timer etter at ubåten til Peter Madsen forlot København, ble fartøyet meldt savnet av Kim Walls kjæreste. En halvtime etter at ubåten ble funnet 11. august, sank den. Madsen ble berget og forklarte at Wall var satt i land i Købehavn, men tekniske undersøkelser viste raskt at ubåten var senket med vilje.

Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København. Madsen ble varetektsfengslet, og først siktet for uaktsomt drap og likskjending, seinere er siktelsen skjerpet til forsettlig drap.

7. oktober ble det bekreftet funn av Kim Walls hode og bein. Det var ingen brudd på kraniet eller andre tegn på stump vold mot hodet. Armene er fortsatt ikke bekreftet funnet. 30. oktober ble det kjent av Madsen har tilstått partering av kroppen. Han hevder nå at hun døde av kullosforgiftning.

Rettssaken mot Madsen går i København tingrett i mars neste år.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer