Familien i fokus

SKIEN (Dagbladet): «De norske årene» kaller Teater Ibsens nye sjef, Morten Borgersen, de kommende fire åra. Han vil at regionteatret for Telemark og Vestfold skal satse spesielt på norsk dramatikk framover, og ønsker å bruke scenekunsten til å anskueliggjøre og problematisere Norge i overgangen mellom to århundrer.

  • Familien er temaet for denne første sesongen. Borgersens to katalysatorer er Ibsens brutale ekteskaps- og familiedrama «Lille Eyolf», og en smånynnende og godslig kabaret over 50-tallets hverdag og verdier, med tekster og melodier satt sammen av NRK-satirikeren Knut Nærum.
  • Ibsen-regissøren Terje Mærli har fått ansvaret for «Lille Eyolf» på Festivitetens store scene. La det bare være sagt med én gang: Oppsetningen er glimrende. Mærli gjør den opprivende konflikten mellom ekteparet Alfred (Jan Ø. Wiig) og Rita Allmers mer nådeløs og hudløs enn hos Ibsen, og han brenner stykket av som en tragisk thriller på velsignede 90 minutter.
  • Scenerommet er like nakent som menneskene etter hvert blir overfor hverandre. Scenograf Lars Erik Lindén har laget en rund vegg av treplanker. Det er alt. Inn hinker lille Eyolf på sin krykke, og er mer enn bare halt. Mærli har utstyrt ham med både hareskår og talefeil, som en ustanselig påminnelse for Allmersene om sviket og skylden som hviler over dem.
  • Men den egentlige hovedrollen i tragedien innehas av fru Rita Allmers, kledd i blodrødt, desperat begjærlig etter sin mann, og rent ut sagt gripende og rystende godt spilt av Sylvia Salvesen. Hun fører sin Rita gjennom en smertefull erkjennelsesprosess, og gjør teateropplevelsen sterk og tankevekkende.
  • Atskillig løsere i fisken er kabareten «Familien Berg klarer brasene» på lille scene, instruert av Ivar Tindberg. Den foregår i en fargesterk Barbie girl-leilighet, og har halloi med de naive 50-åra som en angivelig rød tråd. Mamma, pappa, barn - smørblidt og veloppdragent utlevert av skuespillerne Iris Johansen, Mads H. Jørgensen og Stig Werner Moe - tar kjente viser og tekstbrokker fra Ibsen, Mykle, Knut Nærum, Johnny Hallberg og Vetle Lid Larssen på strak arm. Men selv om kabareten har mye munterhet, mangler de slående poengene og det virkelig skarpe blikket på sesongens tema: familien.