Familien i fritt fall

Sterkt, sterkt, bittert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Å lese er ikke minst å lytte med tankene, så lenge det finnes noe å lytte til. Anne Enrights «Sammenkomsten» er skrevet på en måte som absolutt setter leseren i lyttemodus.

Fortellerstemmen som beretter historien om den irske familien Hegarty er så særegen, innforstått og vanlig at det på tross av den lakoniske og bitre ironien så å si hele veien åpner opp for nye sammenhenger.

Dette er ikke en roman om en frodig og halvtragisk Dublin-slekt i for eksempel Frank McCourts manér. Den er kresent og underforstått skrevet. Utgangspunktet er at de gjenlevende medlemmene i familien Hegarty skal samles, for å begrave broren og sønnen Liam. Veronica, som jeg-fortelleren heter, må presentere den halvsenile moren for dødsbudskapet. Det ender med at moren slår til henne.

Ambivalens

Mens Veronica forbereder begravelsen og venter på søsknene, forteller hun brokker fra familiens historie, fra den vakre bestemoren Adas liv med den rastløse Charlie Spillane, som blir mannen hennes og Veronicas bestefar. Vi møter også Lamb Nugent, som i alle år er forelsket i Ada. Han kommer den fattige familien i et avhengighetsforhold til, siden de leier hus av ham. Minnene sirkler mest om Liam, en sjarmerende men håpløs rotekopp som fra ung alder av drikker seg inn i tung alkoholisme. Veronicas forhold til Liam var spesielt nært, og boka bærer preg av ambivalensen hun etter hvert får til ham; for ikke å nevne til bestemoren, moren, faren, alle de andre søsknene, og sin egen mann. Den eneste som ser ut til å slippe unna er datteren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer