Familien raser mot Tolkien-film

- Tolkien har blitt et monster.

BRORSKAP: «Tolkien» tar for seg J. R. R. Tolkiens skoleår og opplevelser under første verdenskrig, men har ikke støtte hos forfatterens familie. Video: Fox Searchlight Vis mer

«Ringenes herre»-forfatter John Ronald Reuel Tolkiens arvinger går hardt ut mot den biografiske filmen «Tolkien». Dette skriver blant annet The Guardian.

- Familien vil gjøre det klart at de ikke støtter denne filmen, ikke har gitt tillatelse til at den lages, og ikke har bidratt i noe ledd av produksjonen, skriver arvingene.

De understreker imidlertid at uttalelsene er ment som et tydelig standpunkt mer enn et varsel om framtidige søksmål.

Filmen har premiere i USA i mai. Nicholas Hoult spiller en ung Tolkien, og ifølge filmstudioet Fox Searchlight tar filmen sikte på å utforske fantasy-gigantens skoleår.

I registolen sitter finske Dome Karukoski. Filmen vil også ta for seg hvordan forfatterens liv ble preget av første verdenskrig, og hvordan disse opplevelsene inspirerte bøker som «Hobbiten» og «Ringenes herre»-trilogien.

NB! SPOILERE: I andre episode av finalesesongen til «Game of Thrones» sies noe som gir grunn til bekymring. Det samme gjør traileren til neste episode. Tronetid-panelet spekulerer om hva det kan være. Liker du det du hører? Hør oss som podcast! Søk opp «Tronetid» i din foretrukne podcastapp. Vis mer

Kamp om rettigheter

Det er ikke første gangen Tolkien-familien går hardt ut for å slå ring om forfatterens arv.

Ifølge Deadline saksøkte familien Warner Bros. for 80 millioner dollar (686 millioner kroner) i 2012 over pengespill med «Ringenes herre»-tema på nett, i tillegg til andre Tolkien-effekter de mente representerte kontraktbrudd.

Samme år gikk forfatterens sønn, Christopher Tolkien, ut med sterk kritikk mot flere planlagte filmprosjekter.

- Tolkien har blitt et monster, fortært av sin egen popularitet, og absorbert av absurditeten i vår tid. Kommersialiseringen har redusert estetikken og filosofien i verkene til absolutt ingenting, uttalte han ifølge The Guardian til Le Monde.

Ifølge The Hollywood Reporter kom partene til enighet i 2017.

- Største respekt

Filmstudioet Fox Searchlight, som står bak filmen, svarer familien i en uttalelse.

- Selv om vi ikke jobbet med familien, har filmteamet den største respekt og beundring for Tolkien og hans fenomenale bidrag til litteraturen, skriver de ifølge The Guardian.

De skriver videre at de er stolte av Karukoskis film, og over å ha laget en film som fokuserer på Tolkiens ungdomsår i stedet for innholdet i romanene hans.

«Ringenes herre»- og «Hobbiten»-regissør Peter Jackson har tidligere uttalt at han tviler på at det vil bli laget flere filmer om Tolkiens univers, siden det ikke kan skje uten familiens tillatelse.

I 2017 solgte de imidlertid rettigheter til strømmetjenesten Amazon Prime for 250 millioner dollar (mer enn 2 milliarder kroner).

Strømmetjenesten slo konkurrenten Netflix i en budrunde, og skal ifølge nyhetsbyrået Reuters produsere en serie hvor handlingen utspiller seg før den første boka i «Ringenes herre»-trilogien. Det er anslått at seriens totale prislapp vil være på mer enn det dobbelte av det de betalte for rettighetene.