<strong>LAGER FILM:</strong> Erik Skjoldbjærg (t.v.) skal regissere, mens Christopher Grøndahl har skrevet manus til filmen om NOKAS-ranet. Filmen vil ha premiere i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
LAGER FILM: Erik Skjoldbjærg (t.v.) skal regissere, mens Christopher Grøndahl har skrevet manus til filmen om NOKAS-ranet. Filmen vil ha premiere i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Familien vil ikke godkjenne Nokas-filmen

Nå blir sjokkranet filmatisert likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILMENS HUS (Dagbladet.no): Det er litt over fire år siden Nokas-ranet sjokkerte en hel nasjon med sin brutalitet, og nå skal filmen om Norgeshistorien mest omtalte ran snart spilles inn.

På en pressekonferanse i dag informerte produksjonsselskapet Alligator Film om sine ambisjoner rundt Nokas-prosjektet.

Nokas-ranet resulterte i at politimannen Arne Sigve Klungland tragisk mistet livet da han ble skutt og drept av raneren Kjell Alrich Schumann.

De etterlatte har ikke autorisert filmen
Da det i februar tidligere i år var klart at det skulle bli lagd en film, gikk datteren Renate Klungland ut og ytret sin vemmelse ovenfor prosjektet.

— Dette ripper opp i vonde minner. Jeg forstår ikke hvordan noen kan få seg til å gjøre noe sånt, sa hun i en uttalelse i februar.

Produsenten bak Nokas-filmen, Jan Aksel Angeltvedt, var forsiktig i sine uttalelser rundt Klunglands etterlatte.

- Vi har vært i kontakt med familiens bistandsadvokat og informert om våre planer. Vi har vært veldig åpne om våre tanker og intensjoner rundt filmen.

Angeltvedt kunne også fortelle at familien til Klungland på ingen måte har autorisert prosjektet.

- Vi har heller ikke bedt om godkjennelse, men har vært åpne ovenfor de som blir sterkest berørt av dette, sier han.

Scenen der Klungland blir drept kommer til å bli filmet, og politimannen som mistet livet vil bli portrettert av en skuespiller.

Produsent Angeltvedt forstår at dette vil være opprivende for de etterlatte, men vil likevel ikke vurdere å utelate denne scenen fra filmen.

Ingen actionfilm
Erik Skjoldbjærg, mannen bak blant annet «Insomniac» og «Prozac Nation», er hentet inn som regissør på prosjektet.

- Da jeg ble spurt om å gjøre denne filmen var jeg skeptisk til intensjonene bak dette, men samtidig veldig nysgjerrig, sier Skjoldbjærg.

Manusforfatter Christopher Grøndahl er veldig opptatt av at dette ikke skal bli en typisk sjangerfilm med voldsomme actionscener.

- Den filmen vi ikke kommer til å lage, er den med kuleregn og skrensende bildekk. Selv om Nokas-ranet har en dramaturgi som kunne rettferdiggjøre en actionpreget handling, er vi mer opptatt av å lage en handlingsdrevet film med de involverte sine subjektive oppfatninger av hendelsen.

Vil portrettere virkeligheten
Grøndahl har i forberedelsene til manuset gjort en hel rekke intervjuer med de involverte. Politi, Nokas-ansatte, ranere og folk som var på åstedet dagen det skjedde har Grøndahl snakket med.

- Vi skal fortelle virkeligheten i filmen. Publikum skal sitte igjen med et inntrykk å ha vært der selv, sier Skjoldbjærg og forteller videre at selve hovedpunktet i filmen vil bli kontrasten mellom det brutale ranet og settingen rundt.

- Det hele er så absurd, man klarer egentlig ikke å plassere denne hendelsen inn i en norsk virkelighet. Og mange av de som var vitne til ranet greide ikke å forholde seg til det som skjedde, for det var så virkelighetsfjernt.

Det er karakterene som står i fokus i Nokas-filmen, man skal komme inn på hver enkel person og den rollens subjektive oppfatning av hva som skjer. Formen til filmen påtar seg nærmest et dokumentarisk perspektiv og premissene for filmatiseringen er at det skal være autentisk.

Skremmer og fascinerer
- Nokas-ranet både skremmer og fascinerer oss, denne dobbelheten er utgangspunktet for filmen. 11 mann okkuperte Stavanger sentrum den dagen Nokas-ranet skjedde, valgene som ble tatt den dagen og konsekvensene det utgjør for hver enkeltperson er noe av det vi vil utforske, sier manusforfatter Christopher Grøndahl.

Filmen som foreløpig har navnet «Nokas», skal spilles inn i midten av mars. Filmens budsjett er høyere enn vanlig, uten at produsent Angeltvedt vil gå nærmere inn på en nøyaktig sum.

Skjoldbjærg kan også fortelle at han gjerne vil bruke amatører til filmen, og er svært bestemt på at ingen kjente skuespillere vil bli brukt.

- Har man hatt en hovedrolle på tv eller i film er man diskvalifisert, sier han.

Hvem som er aktuelle for de mest kjente rollene er ennå ikke avklart og Alligator Film som står bak produksjonen jobber nå med castingprosessen.

Ingen av representantene fra Klunglands familie ville kommentere filmatiseringen på det nåværende tidspunkt.

<strong>OMKOM:</strong> Politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept under sjokkranet i Stavanger.
OMKOM: Politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept under sjokkranet i Stavanger. Vis mer
<strong>UKJENTE SKUESPILLERE:</strong> Hvem som skal spille David Toska er ennå ikke klart.
UKJENTE SKUESPILLERE: Hvem som skal spille David Toska er ennå ikke klart. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer