Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Familien vurderer søksmål mot Knausgård

Selvbiografisk roman skaper debatt om privatliv.

KONTROVERSIELL: Forfatter Karl Ove Knausgård (40) har skrevet 2500 sider om sitt liv, der han forsøker å komme så nær virkeligheten som mulig. FOTO: Steinar Buholm
KONTROVERSIELL: Forfatter Karl Ove Knausgård (40) har skrevet 2500 sider om sitt liv, der han forsøker å komme så nær virkeligheten som mulig. FOTO: Steinar Buholm Vis mer

||| (Dagbladet): Forfatter Karl Ove Knausgård slettet informasjon i sin nye kritikerroste selvbiografiske roman «Min Kamp 1» etter å ha sendt manuset til familie og venner. Likevel føler flere familiemedlemmer seg uthengt og vurderer søksmål.

- Han trakasserer levende og døde og henger oss ut uten at vi kan forsvare oss, sier familiemedlemmene til Bergens Tidende, og legger til at de vurderer søksmål.

Tok hensyn
Forlagssjef Geir Berdahl i Oktober sier de etiske grensene for hva som kunne skrives om andre personer i romanen ble nøye vurdert før utgivelsen. Han frykter ikke søksmål.

- Før utgivelsen sendte Knausgård manuskriptene til de viktigste personene som blir nevnt i romanen for å høre om han kunne bruke deres navn. De som ønsket det ble deretter anonymisert, noen personer ble tatt helt ut av romanen og noe informasjon ble strøket, sier Berdahl.

Forlagssjefen understreker at Knausgård ikke har som hensikt å ta hevn eller å utlevere andre i romanen.

- I det første bindet blottlegger han først og fremst seg selv og faren. Sånne intime forhold er vanskelige å beskrive, men man kan likevel ikke la være å skrive slike romaner, sier Berdahl.

Etisk grense
Det er ikke første gang romanforfattere blir kritisert for å være utleverende. I 2005 ble forfatter Hanne Ørstavik anklaget for å utlevere sin tidligere venninne Solveig Østrem i romanen «Like sant som jeg er virkelig". Ørstavik mener imidlertid at venninnen leste seg selv inn i romanen uten at det var tilfellet.

- Noen personer tror de er med i alle bøker. Det er vanskelig å forholde seg til, sier hun.

STØTTER KNAUSGÅRD: Forfatter Hanne Ørstavik (39) mener Knausgård har vært hensynsfull i sin omtale av andre. Foto: Steinar Buholm.
STØTTER KNAUSGÅRD: Forfatter Hanne Ørstavik (39) mener Knausgård har vært hensynsfull i sin omtale av andre. Foto: Steinar Buholm. Vis mer

Ørstavik synes Knausgård har opptrådt varsomt og hensynsfullt ovenfor andre i sin selvbiografiske roman. Hun mener det vil være både vanskelig og farlig å trekke en normativ grense for hva forfattere kan skrive om.

- Jeg tror problemet egentlig er litt omvendt. Mange forfattere knebler seg selv i for stor grad for å ikke krenke andre.

Likhet for loven
Advokatene Vidar Strømme og Per Danielsen presiserer at romanforfattere må ta like mye hensyn ved omtale av andre personer som journalister og andre.

- Det er ikke lov å krenke andre selv om det er i romanform. Det som er ulikt, er måten en tekst fortolkes i en roman, sier Strømme.

- Hvis en offentlig ytring krenker identifiserbare personer, kan de som føler seg krenket forfølge det rettslig, sier Danielsen.

Karl Ove Knausgård ønsket ikke å kommentere saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling