- Familienavnet er ingen gratisbillett

«Bølgen»-aktuelle Jonas Hoff Oftebro håper han etterlyses på grunnlagg av talent og ikke skuespillernavnet.

(Dagbladet): Vinden blåser gjennom telefonrøret fra solfylte Villajoyosa i Spania, til gråsommeren i Oslo.

Jonas Hoff Oftebro er på familieferie med mor, far, bror og kjæreste. Innspillingen av katastrofefilmen «Bølgen» ligger bak ham.

- Vi har faktisk diskutert her på stranda. Hvor skummelt det hadde vært hvis havet plutselig hadde trukket seg tilbake og det blir sort i horisonten, da må vi bare løpe, sier han.

Se den eksklusive traileren øverst i saken.

Skuespilleroppvekst Jonas er 19 år. Han har akkurat lukket kapittelet Blindern videregående skole. Som sønn av Nils Ole Oftebro og Anette Hoff, føler han at det falt naturlig for også ham å ta steget inn i skuespillerverdenen.

- Jeg har lusket bak settet til Hotel Cæsar og vært mye på teater. Da jeg var syk kunne de jo ikke bli hjemme med meg, så jeg måtte alltid være med dem på jobb, forteller Oftebro.

FILMAKTUELL: Jonas Hoff Oftebro blir å se i «Bølgen» denne sommeren. Foto: Nordisk Film
FILMAKTUELL: Jonas Hoff Oftebro blir å se i «Bølgen» denne sommeren. Foto: Nordisk Film Vis mer

Fordi foreldrene gjorde det, begynte sønnen tidlig med auditioner. Gledesresultatet åpenbarte seg i form av rollen som Kjell i to Olsenbanden Jr.-filmer. Som programleder i «Gaven» på NRK Super var han med å hjelpe barn som ikke hadde det så fint med å gi dem en gave fra bestevennen.

- Et veldig fint program. Det var utrolig hyggelig, sier han entusiastisk.

Vil kombinere yrker Som veteraner hjelper Nils Ole og Anette sønnen når han trenger forbedringshjelp foran kamera.

- Pappa kan si at det ikke er bra nok, at jeg må få opp tempo og skjerpe meg når jeg leser med ham. Det ligger mye hjelp i det, men det er ikke noen gratisbillett i å være en del av denne familien.

Merker du at dører åpner seg for deg fordi du heter Oftebro?

- Jeg håper ikke det. Det hadde vært litt juks. Forhåpentligvis er det noe talent i meg også, sier han.

Drømmen ligger ikke bare i skuespillerkarrieren han har staket ut foran seg. Om karakterene er gode nok, vil Oftebro gjerne hoppe på medisinstudier.

- Sånn som Anders Danielsen Lie, han er jo både skuespiller og lege. Det hadde vært helt topp, men det er kanskje ikke en realitet akkurat nå.  Og hvis dét ikke går får jeg vurdere en skuespillerutdanning. Kanskje.

Modige filmskapere «Bølgen» ble en omstilling for 19-åringen, som gikk fra skolerevy på Fagerborg til auditionrunder med Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner.

Oftebro synes det er modig av skaperne å lage Norges første katastrofefilm, spekket med spesialeffekter. Han tror store kostnader er årsaken til at de er først i landet. Han måtte også trene på å holde pusten i et basseng, noe han aldri glemmer.

- Med alt utstyret vi hadde på, ble det vanskelig å gå på do. Tissing i bassenget var forbudt. Siste dagen svelger jeg masse vann. Jeg fortalte det til Ane, og sa jeg kan i det minste være glad for at ingen tisser i bassenget. Så sier Kim som står med henne: «Jonas, alle tisser i bassenget». Det var rimelig ekkelt, sier Oftebro og ler.

Drøm å jobbe med broren Tidligere i år besøkte pappa Oftebro Praha for å se hans to sønner i aksjon. Eldstemann Jakob spiller hovedrollen i danske «Tordenskiold», mens lillebror Jonas fikk en mindre rolle som kadett. Den ene dagen han var på settet med broren gav mersmak.

- Jakob er helt konge. Selv om det ikke var lenge jeg var der, var det kjempegøy å jobbe med ham, sier han.

MED TORP OG JONER: Oftebro uttrykte at det var stor stas å jobbe med Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp. Foto: Nordisk Film
MED TORP OG JONER: Oftebro uttrykte at det var stor stas å jobbe med Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp. Foto: Nordisk Film Vis mer

Ingen planer er lagt for fremtidige roller med Jakob så langt. Det håper Jonas vil skje.

- Det hadde vært en drøm å jobbe med bror, sier han.

SKUESPILLERFAMILIE: Pappa Nils Ole Oftebro besøker sønnene Jonas (i midten) og Jakob på «Tordenskiold»-settet i Praha. Foto: Nina Hansen
SKUESPILLERFAMILIE: Pappa Nils Ole Oftebro besøker sønnene Jonas (i midten) og Jakob på «Tordenskiold»-settet i Praha. Foto: Nina Hansen Vis mer