Familiens Shrek

Litt tynnere enn sist, men stadig like morsomt.

FILM: Første «Shrek»-film ender som kjent med at det grønne trollet får sin prinsesse Fiona og skal leve lykkelig med henne til sine dagers ende. Hvordan kan man så koke i hop en oppfølger uten at den må handle om skilsmisse? «Shrek 2» er en barnefilm, vel... nesten, da.

I dette dataanimerte eventyruniverset kan man riktignok bekjempe drager i sverdkamper, men sosialrealistiske problemer er ikke fullt så eksplisitte.

Grønn svigersønn

Men de er der i underteksten, som når Fiona (Iren Reppen/Cameron Diaz) skal presentere Shrek (Asgeir Borgemoen/Mike Myers) for sine kongelige foreldre. Ikke at kong Harald (Anders Hatlo/John Cleese) og dronning Lillian (Ellen Horn/Julie Andrews) er rasister, men en grønn svigersønn? Med et esel (Thomas Giertsen/Eddie Murphie) som væpner?Både den originale og den norskdubbede versjonen skal vises på norske kinoer, og kvalitetsmessig ligger begge to så høyt at spørsmålet om hvilken man velger å se, kommer an på alderen til barna i følget.

Full av referanser

Også toeren er full av referanser til en universell eventyrkultur - Pinocchio, Katten med støvlene, Pepperkakegutten osv. - som barn er fortrolige med. Men i enda større grad enn eneren er den spekket med vittige henvisninger til en voksen populærkultur - Hollywood, Oscar-utdeling osv. - som nok går over hodet på de minste.

Om storyen er tynnere enn sist, er det likevel full fart og «Livin\' La Vida Loca» for barn i alle aldrer.