Familier i borgerkrig

Rikholdig og litt utflytende debut om en slekt i indre krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Cathrine Krøger

cathrine.kroeger@c2i.net BOK: «Det er noe bak enhver kjøkkengardin» het et ofte brukt ordtak i gamle dager. Nettopp dramatikken bak kjøkkengardinene er temaet i Kurt Sweeneys debutroman. Hovedpersonen John er, liksom Sweeney selv, født på begynnelsen av sekstitallet med amerikanske røtter. «Kjegler» er skrevet i presens, der John nedskriver sin historie til sin lille sønn. De to er alene etter at den lille guttens mor reiste da gutten var nyfødt. Hun etterlot dem hus og månedlig økonomisk bidrag.

Raspeballkrig

Helt sentralt i denne 400 siders slektsfortellingen er Johns amerikanske farsfamilie. De er sterkt treonde adventister, dominert av Johns sterke farmor og hans opprørske far. Faren var troende lege, men brøt over tvert, ble anarkist og billedkunstner og flyktet til Norge med sin norske kone og tre barn.

Faren ender opp som voldelig alkoholiker som slår både barn og kone. Det er i det hele tatt mye familievold i denne boka. Også Johns morfar slo. Han var vestlending, arbeiderpartimann og avholdsmenneske. Like voldelig er Johns hyperbegavede søster. Hun stjeler andres menn og rasper sin mor med kniv. Vi får også en slags forklaring på den lille guttens forsvunne mor gjennom det som synes som en voldelig familiefar også der.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer