Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

INNVANDRING USA

Familier splittes på grensa

Hensikten er å avskrekke.

UTEN DOKUMENTER: Praksisen med å ta barna fra ulovlige innvandrere medfører menneskelige tragedier på USA-Mexico-grensa.
UTEN DOKUMENTER: Praksisen med å ta barna fra ulovlige innvandrere medfører menneskelige tragedier på USA-Mexico-grensa. Vis mer
Meninger

Flere republikanske kongressrepresentanter og kristne ledere som vanligvis støtter president Donald Trump i ett og alt, reiser nå alvorlige innvendinger mot den amerikanske administrasjonens innvandringspolitikk. Praksisen med å ta barna fra ulovlige innvandrere er svært omstridt. Også FN kritiserer myndighetene og anklager dem for brudd på menneskerettighetene. Ord som «barbarisk» går igjen i debatten.

I mai i år bekjentgjorde justisminister Jeff Sessions den nye «nulltoleransen» i innvandringspolitikken. Den innebærer at foreldre uten lovlige dokumenter blir fratatt ungene på grensa. Sessions har forsvart praksisen ved å kalle det menneskesmugling. Å smugle barn over grensa til USA er straffbart og medfører at barnet blir tatt hånd om av myndighetene, lyder advarselen fra Sessions.

Etter hvert som kritikken mot praksisen har tiltatt, har Sessions sett seg nødt til å beskytte seg bak bibelsitater: «Jeg vil sitere for dere apostelen Paulus og hans klare og kloke forordning i Romerbrevets kapittel 13 om å adlyde regjeringens lover siden Gud har fastsatt dem for å opprettholde orden», uttalte han i forrige uke. Da pressetalskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, ble utfordret til å utdype Sessions bibelske babbel, svarte hun: «Det er veldig bibelsk å følge loven. Det går igjen i hele bibelen.»

Denne angivelig bibelske virksomheten har medført at provisoriske interneringsleirer for barn er opprettet flere steder langs grensa mot Mexico. Et nedlagt Walmart-supermarked i Texas huser nå nesten 1500 gutter. Teltleirer reises i ørkenen utenfor El Paso der temperaturen kan stige opp mot 40 grader. Ofte vet ikke foreldrene hvor barna deres er plassert. Utallige tragedier er referert i media. En mor fra Honduras ble fratatt babyen mens hun ammet. En far begikk selvmord da treåringen hans ble tatt. Barnemishandling er blitt USAs offisielle innvandringspolitikk, mener kritikerne. Hensikten er å avskrekke.

Tragediene i grenseområdene utspiller seg mens Kongressen jobber med et kompromiss til ny immigrasjonslov. Det republikanske flertallet sies å ville stanse praksisen med å skille barn fra foreldrene, samt å sikre rettighetene for de papirløse ungdommene som kalles «Dreamers». Den nye loven forutsetter en bevilgning på 23 milliarder dollar til grensekontroll, hvorav mesteparten skal brukes til Trumps berømte mur. Kongressen skal stemme over forslagene denne uka. Nå haster det å finne en human løsning for barnas skyld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media