- Familietragedie av bergmanske proposjoner

Stor interesse for Kirkvaag-boka.

(Dagbladet.no): I dag ble Trond Kirkvaags mye omtalte bok om faren, Rolf Kirkvaag, lansert. «Kom ikke nærmere. Jeg og far» ble trykket i et førsteopplag på 6000 eksemplarer, men forlaget NRK Aktivum regner med å måtte trykke opp flere snart.

- Bokhandlene har vist stor interesse for boka. De ringer hele tida. At utgivelsen ble framskyndet, kom nok litt overraskende på mange, sier Torgeir Husby, markedssjef i NRK Aktivum, til Dagbladet.no.

Sannsynligvis nytt opplag

- Vet du allerede nå om det kommer et nytt opplag?

- Nei, det tar vi stilling til om en uke eller to. Men det ser slik ut, sier han.

Mandag denne uka sendte NRK Aktivum ut en pressemelding om at boka skulle framskyndes. Redaktør Rasa Ziburkute uttrykte misnøye med avisoppslagene som hadde kommet i forbindelse med utgivelsen, og mente de ikke ga et dekkende bilde av boka.

– Vi framskynder lanseringen av to grunner. Den ene er at oppslag i tabloidavisene gir et feilaktig og ensidig bilde av boka som ikke bør stå uimotsagt. Den andre årsaken er at både forlaget og forfatteren har opplevd en storm av henvendelser fra folk som vil lese hele historien som Trond Kirkvaag forteller. For boka handler om mye mer enn hans anstrengte forhold til sin far, sa Ziburkute til NTB.

- Endimensjonalt

STOR INTERESSE: Bokhandlene har vist stor interesse for Trond Kirkvaags bok om faren Rolf (bildet), og forlaget regner med å trykke opp boka i flere opplag. Foto: SCANPIX / MORTEN HOLM
STOR INTERESSE: Bokhandlene har vist stor interesse for Trond Kirkvaags bok om faren Rolf (bildet), og forlaget regner med å trykke opp boka i flere opplag. Foto: SCANPIX / MORTEN HOLM Vis mer

Men skal vi tro riksavisenes anmeldelser av boka, utgjør Trond Kirkvaags anstrengte forhold til faren en svært stor del av boka. Dagsavisens Lars West Johnsen, som nok er den mest negative av de som hittil har anmeldt boka, mener Rolf Kirkvaag med fordel kunne ha spilt en mindre rolle.

- Portrettet han gir av faren er så éndimensjonalt at det er lite troverdig. Men for Trond Kirkvaag sikkert sannheten. Det er en ufattelig sår bok. Skrevet i det som virker som fastgrodd, desperat frustrasjon over sin egen far – og farfar, som virkelig dras gjennom søla.

(…) Dette burde vært en bok om Trond Kirkvaag, om hans eget fantastiske liv som har beriket vår felles arv. Det burde vært en bok om hans evner, kjærlighet og suksess. En bok der Rolf Kirkvaag burde spilt en birolle i tre innledende kapitler, ikke hovedrollen til siste side, skriver West Johnsen.

- Ikke endimensjonalt

Dagbladets anmelder Kåre Bulie mener lekkasjene fra boka nok har vært ufullstendige, men ikke udekkende. Han skriver at Rolf Kirkvaag sitter igjen med liten ære etter lesning av boka. Men han mener forholdet er godt skildret.

- Om veien til pludring av og til kan føles kort når man leser om illeluktende lærere og alskens guttestreker, gjør den vonde, men ikke endimensjonale skildringen av forholdet til faren «Kom ikke nærmere» til en «kjendisbok» det absolutt går an å lese: «Vi greide det ikke, far og jeg», skriver Bulie.

Aftenpostens Per Haddal skryter av Trond Kirkvaags minne og fortellertalent. Han sammenligner Kirkvaags beskrivelser av foreldrene med filmene til Ingmar Bergman.

- Trond Kirkvaag har et fabelaktig minne. Han husker alle de presise registreringene han gjorde under hele oppveksten. Det blir ikke bare en familietragedie nærmest av bergmanske proporsjoner, men også en serie med sansende tidsbilder fra strøket mellom NRK og Bislet hvor Trond vokste opp. Trender og tidsånd, hva gutter var opptatt av. Mye er hylende morsomt, skriver Per Haddal, som mener boka har offentlig interesse «som et eksempel på mediekjendiseriets indre liv.»

- Humoristisk

Sindre Hovdenakk, som anmelder boka i VG, gir boka terningkast fire.

- En av bokens sterkeste sider er at den får så fint frem den milelange avstanden det kan være mellom hvordan et (over)følsomt barn og en sterk voksen opplever situasjoner, stemninger og hendelser på hjemmefronten, skriver Hovdenakk.

Han mener Trond Kirkvaag har klart å gi «historien en form som rekker utover den klamme familierammen.» Kirkvaag er ifølge Hovdenakk god til å beskrive Norge på 50-60-tallet, og boka har flere humoristiske partier.

GODE ANMELDELSER: Anmeldelsene av Trond Kirkvaags nye bok er stort sett gode.
KJENDISFAMILIE: Rolf Kirkvaag og kona Sonja etter at han sammen med en annen passasjer klarte å ta seg fram til folk etter flyulykken på Hommelfjell i 1956, der et Heron-fly fra Braathens med ti passasjerer og to flygere styrtet.