TV-anmeldelse: «Willow» på Disney+

Familievennlig gladvold

Serien om trollmannen «Willow» lar humor og personkjemi trumfe originalitet.

FLAMMENDE: Warwick Davis (52) var søtten år da han spilte hovedrollen i filmen "Willow" i 1988. Nå er han tilbake, like underfundig og karismatisk. Foto: Disney+
FLAMMENDE: Warwick Davis (52) var søtten år da han spilte hovedrollen i filmen "Willow" i 1988. Nå er han tilbake, like underfundig og karismatisk. Foto: Disney+ Vis mer
Publisert

TV: Produsent George Lucas så antakelig for seg en suksess ala «Star Wars» da han i 1988 lanserte fantasyfilmen «Willow», og likhetene er mange: En landsens sjel befinner seg plutselig midt i et storslagent drama, og i kampen mot en erkeond hersker, får han hjelp av en kyniker med hjerte av gull og en munnrapp prinsesse.

«Willow»

Fantasy/drama/action

Tidspunkt: Premiere 30. november 2022
Beskrivelse: Serieskaper: Jonathan Kasdan. Skuespillere: Warwick Davis, Ruby Cruz, Tony Revolori
Kanal: Disney+, åtte episoder

«Fantasisvak fantasy med festlig personkjemi.»
Se alle anmeldelser

Historien om den kortvokste heltens farefulle reise ble ingen flopp, men møtte motstand i kinomarkedet i møtet med mer mondene titler som «Big», «Crocodile Dundee II» og «Rambo 3». Kanskje den var forut for sin tid, tretten år seinere ble Frodo, en annen snau skikkelse, allemannseie i den første «Ringenes herre»-filmen.

I dag, etter tiår med «Harry Potter», «Game of Thrones», «His Dark Materials», «The Witcher» og ekstraomganger med «Star Wars» og «Ringenes herre», er fantasy selve hovedstrømmen, og hva er vel mer naturlig enn å børste støv av den gamle merkevaren og legge handlingen noenogtjue år fram i tid? I serieform.

Sløy nerd og ridderkjæreste

En prins er kidnappet og en mangfoldig gjeng legger ut på oppdrag for å redde både ham og verden. Med på moroa: En røff prinsesse og hennes kvinnelige ridderkjæreste, en sløy nerd og en atletisk tyv. Og naturligvis Willow sjæl – fremdeles underfundig spilt av britiske Warwick Davis. Og hva med Elora Danon, babyen som skulle reddes fra en grusom dronning i 1988-filmen? Her skal ingenting røpes.

Der de fleste skurkene i originalfilmen var kvinner, dominerer de i serien på heltesiden.

Bestanddelene er velkjente: Trolldom, portaler mellom dimensjoner, en mulig forræder, fekting, indre krefter, heste-action, romantikk og uviktige rollefigurer som dør etter å ha sagt noen kloke og edle siste ord.

Softrocksveis

Det er ingenting nyskapende med selve plottet – av og til glemmer man nesten hva ensemblet egentlig er ute etter. Og hva skjer med softrock-sveisen og kjøpesenterskjorta til den bortførte prinsen?

Styrkene ligger i persongalleriet og humoren. Serieversjonen av «Willow» er produsert av Lucasfilm, og utviklet av Jonathan Kasdan, sønn av «Star Wars»-medforfatter Lawrence. Kasdan Jr har et utsøkt blikk for kvikke replikker, akkurat passe familievennlig gladvold, og viktigst av alt: God stemning. Rollefigurenes festlige kjemi og 2022-naturlige dialoger (med ord som suck og kick ass) står i kløktig kontrast til det episke ytre dramaet, som når en alvorlig tale om magi avbrytes av oppkast.

Typene er minneverdige, og spilt med en viss distanse. Musikken veksler mellom James Newton Howards storslåtte komposisjoner og moderne popmusikk – en scene der det flyktes fra morderiske monstre til glade punk-toner er et høydepunkt. Serien evner også å overraske; jo lavere puls, jo større sjanse for at det skal skje noe uventet.

Cheezy tilbakeblikk

For seere uten det helt store forholdet til originalen, er ikke handlingen umulig å følge, samtidig som fansen gjøres stas på med vink og cheezy tilbakeblikk til 1988-varianten.

Med sin fantasisvake fortelling og florlette tone, blir nok heller ikke denne utgaven av «Willow» et massefenomen. Men for alle som ønsker uforpliktende fantasy-selskap i vintermørket, er serien en utmerket sofakompanjong.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer