Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Famlende stjerne

Plateselskapet til Mariah Carey bekrefter nå hvor mye de må ut med for å bli kvitt henne. Les sangerinnens historie, fra stjerneskudd til svart hull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en offisiell uttalelse varsler plateselskapet at de skal betale omtrent 220 millioner kroner, eller 28 millioner dollar, for å oppheve kontrakten med den falmende og famlende stjernen.

EMI bekrefter i dag at dattersselskapet Virgin Records America punger ut.

Benektet ryktene

Tidligere har selskapet hele veien benektet at partene har klemt i vei med gyldne håndtrykk. Ryktene har likevel gått lenge, og EMI har i offisielle uttalelser slitt:

- I lys av de siste dagers presseoppslag om at EMI har betalt eller blitt enige med Mariah Carey om å betale en sum penger for å oppheve platekontrakten med henne, ønsker EMI å gjøre det klart at ingen slik avtale eller betaling har funnet sted, var omkvedet den 7. januar og påfølgende dager.

Nå viser det seg at dét ikke var sant. Carey kan slutte å spille inn plater, og isteden bade i penger. EMI og Virgin vil i alle fall ikke gi ut hennes materiale mer.

Carey hadde en fem-albums-kontrakt med Virgin, verdt knapt 900 millioner. Hun signerte gullavtalen i fjor. Å avslutte avtalen betyr at hun bare får lønn for et lite år, derfor kommer den gyldne kompensasjonen i tillegg.

Ustabil stjerne

Årsaken til bruddet sier selvfølgelig ikke hovedpersonene noe om. Men det er en kjensgjerning at Carey har vært ustabil både karrieremessig og følelsesmessig den siste tida.

Sangerinnen fikk et nervøst sammenbrudd i fjor sommer, men skal nå ha kommet seg opp på platåskoene igjen.

Takker fansen for støtte

I sin penthouse-leilighet i New York har hun dedikert et eget rom til fansen som sto ved hennes side gjennom sykdomsperioden. Gjesterommets vegger er fylt av kort og brev fra folk som ønsket god bedring.

8. februar kan MTV UK-seere bli tatt med på omvisning i huset i 17. etasje.

Mariah har et helt eget rom for undertøyet sitt, egen skjønnhetssalong og treningsrom. I filmen viser hun også fram kattenes designersenger, og sine hundrevis av skopar.

Britney var faktisk en blant fansen som gikk ut med trøstende ord med forsøk på ekte innlevelse etter sammenbruddet:

- Jeg syns synd på henne. Kanskje tar hun seg selv for høytidlig? En rekke stjerner tror på deres egen hype og begynner faktisk å tro de er guddommelige, sa stjernen om den falmede ifølge Ananova.

Mariah skyldte selv på sin travle hverdag, og mente det hadde blitt for mye for henne.

Filmslakt

Carey debuterte i fjor i sin første Hollywoodproduksjon med filmen med det noe misvisende navnet «Glitter». Kritikerslakten er på linje med mottakelsen av Britneys debut «Crossroads», og var altså heller ikke noe sjakktrekk for karrieren. Her i Dagbladet fikk filmen terningkast 2.

Filmen spilte inn knappe 37,5 millioner norske kroner.

Sangerinnen er imidlertid fast bestemt på å holde seg hard, og sier ifølge Ananova at hun ignorerer all den dårlige kritikken.

Hun er nå involvert i et nytt filmprosjekt med blant andre nydelige Mira Sorvino. Sammen spiller de i «Wise Girls», som de nettopp har vist fram og promvert på Sundance-festivalen.

Plateslakt

Careys siste album «Glitter», som altså er filmmusikken til filmen med samme navn, er en flopp det også.

Plata har solgt bare 2 millioner kopier verden over. Og det er ikke bra for Carey som har gitt ut flere plater som begge kryssa 10 millionersgrensa, bare i USA. Ryktene sier at plateselskapet har tapt 70 millioner på «Glitter».

For eksempel solgte 93-albumet «Music Box» 20 millioner eksemplarer verden over.

Alt i alt ble det nok for mye for plateselskapet, som angrer på underskriftene fra i fjor. Mariah Carey har havnet i et sort hull, og trenger Stephen Hawking hjelp, minst, for å stable karrieren på fote igjen. Men om hun ikke glitrer fullt så mye kunstnerisk lenger, kan hun i alle fall i slukke sorgene i pengebingen.

Suksessdagene

Og det er en grunn til at hun har fått kloa i alt det stålet.

- Selv om mange har stilt spørsmålstegn ved talentet til Mariah Carey, så er hun den mest suksessfulle musikeren fra 90-tallet. Om vi ser på tall alene. Med albumsalg på 115 millioner, 81 gull, platina og dobbelplatina-plater, fire nummer-en-album, kan vi kalle henne divaenes diva, skriver Ed Atkinson på All movie.

Mariah har fått anerkjennelse for stemmen sin, og har ofte blitt sammenlignet med 90-tallsrivalene Celine Dion og Whitney Houston. Hun er likevel i en klasse for seg, fordi hun lager alt materialet selv.

Careyografi

Carey ble født på Long Island i mars 1970. Hun flytta til New York dagen etter at hun var ferdig med high school, bare 17 år gammel var hun bestemt på å gjøre musikkkarriere.

Gjennombruddet fikk hun som kordame for artisten Brenda K. Starr. Dance-pop-sangeren ga Careys demo videre til Columbiasjef Tommy Mottola på en fest.

Ifølge legenden skal han ha hørt på kassetten i limoen på vei hjem samme kveld. Han ble så imponert at han snudde og kjørte tilbake til festen for å finne stjerneskuddet.

Carey signerte for plateselskapet og ga ut sin debut «Carey» i 1990. Det ble en suksess. Fire singler fra plata havnet øverst på hitlistene, du husker kanskje «Vision of Love», «Love Takes Time», «Someday» og «I Don't Wanna Cry»? Mariah fikk Grammypriser.

Senere både giftet hun seg (i 1993) og skilte seg fra den mektige sjefen som sikret hennes suksess. Nemlig Tommy Mottola.

Det havarerte ekteskapet førte til problemer det også. Mariah måtte forlate Sony som hun tidligere hadde kontrakt med. Grunnen var en krangel mellom henne og eks-mannen, som da var sjef i firmaets avdeling for underholdningsmusikk. Siden har Carey vært innom både Columbia, Sony International, Virgin, EMI, Alex og CBS.

Men 90-tallet ga oss en rekke Carey-suksesser. Hun fulgte opp med skiver som «Emotions», «Music Box» og «Daydream». Den siste plata før glitter og det sorte hullet var «Rainbow» i 1999.

Med singelen «Heartbreaker» fra plata satte Carey en ny rekord. Hun ble den første artisten til å toppe hitlistene hvert eneste år på 90-tallet. Plata slo også Beatles gamle rekord. Carey ble artisten med flest uker på toppen av Hot 100-singellistene.

Så kom milleniumet...

Du kan lese mer om Mariah på All music, imdb og på hennes nettsider.

GIFT OG SKILT:</B> Mariah Carey giftet seg med platesjef Tommy Mottola. I 1997 var de to skilt.
SYNGER LITT OGSÅ:</B> 2000-tallet har ikke fart fint med Mariah Carey, men hun sang nasjonalsangen på Super Bowl sist gang det ble arrangert.
FILMER SAMMEN:</B> Carey og kollega Mira Sorvino på Sundance 13. januar i år.
<B>FILMSKUESPILLER:</B> Mariah fra filmen «Glitter». Dette var hennes første prestasjon i en Hollywoodfilm. Og kritikerne var ikke nådige. Likevel, Mariah satser videre på film. Kanskje er det det neste, nå som hun har vært innom de fleste store plateselskapene i verden.
FAMLER:</B> Mariah Carey har opplevd sukesss og fall. Britney Spears trår hjelpede til. Hun tror kanskje noen av problemene kommer fordi Mariah har tatt seg selv bittelitt for alvorlig og trodd på hypen. Takk, Britney.
FILMDIVA:</B> Så derfor filmer hun. Her fra en annen scene i «Glitter». Nå er Mariah aktuell i filmen «Wise Girls».
Hele Norges coronakart