Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Famler i Facebook-tåka

Rune Slagstad sier opp fordi arbeidsgiveren ikke tok tak i den nattlige æreskjelligen fra kollega Nils Rune Langeland på Facebook. Uavklart halvoffentlighet er en voksende verkebyll, skriver Geir Ramnefjell

PRIVAT ELLER OFFENTLIG: Vi vet ikke hvordan vi skal forholde oss til halvoffentligheten på sosiale medier - særlig Facebook. Vi klarer ikke å trekke en oversiktlig og prinsipielt håndterbar grense mellom når Facebokk er offentlig, og når det er privat. Foto: Robert S. Eik / Dagbladet
PRIVAT ELLER OFFENTLIG: Vi vet ikke hvordan vi skal forholde oss til halvoffentligheten på sosiale medier - særlig Facebook. Vi klarer ikke å trekke en oversiktlig og prinsipielt håndterbar grense mellom når Facebokk er offentlig, og når det er privat. Foto: Robert S. Eik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye er allerede sagt og skrevet om den bemerkelsesverdige oppsigelsen til professor Rune Slagstad. Han slutter fordi han er kritisk til ledelsens ønske om å gjøre Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) til et universitet, men det som har fått mest oppmerksomhet er krangling på Facebook, anstendighet og nettvett.

Den overordnede problemstillingen i saken er likevel denne: vi vet ikke hvordan vi skal forholde oss til halvoffentligheten på sosiale medier - særlig Facebook. Vi klarer ikke å trekke en oversiktlig og prinsipielt håndterbar grense mellom når Facebokk er offentlig, og når det er privat. Så lenge alkolås på Facebook ikke er et alternativ, må vi finne ut hvordan vi skal håndtere halvoffentligheten.

La oss begynne med Slagstad og Langeland. Slagstad er ikke på Facebook, Langeland derimot er nok for øyeblikket mest berømt for nettopp å være kontroversiell på Facebook. Tidligere i høst blåste det opp til storm i media etter at han hadde publisert kommentaren: «(...) Kven er for innvandring frå genetisk svake analfabetar frå Punjab.(...)» Han slettet seinere innlegget av hensyn til studentene - mange av dem asiater. Ledelsen ved HiOA gikk da ut i pressen og sa de var glade for dette, og for at Langeland hadde beklaget.

Men når Facebook blir grunnlag for en potensiell personalkonflikt - Langelang og Slagstad er professorer ved samme institutt, tar ledelsen ikke tak i saken. Hadde karakteristikkene av Slagstad, blant annet «svin», «sjarlatan» og «kjeltring», falt i en aviskronikk - eller blitt ropt ut i kantina på høgskolen - er det vanskelig å se hvordan HiOA-ledelsen kunne unngått å forholde seg til dem.

Pressen sliter med samme problemstilling. Presseetikken er riktignok krystallklar på at alt ikke kan være offentlig. Når så mye av samtalen i samfunnet foregår på nettet, må man også ha rett på et digitalt privatliv. Ellers snakker vi om et overvåkningssamfunn. Men akkurat når innslagspunktet for hva som har offentlighetens interesse inntreffer - er vanskelig å avgjøre en gang for alle. Avisen iTromsø ble innklaget til Pressen faglige utvalg (PFU) for å ha sitert fra en lukket Facebook-profil til en prestestudent som gikk verbalt til angrep på israelske ledere. Avisa gikk likevel fri. Meldingen hadde gått ut til over 2500 Facebook-venner, den hadde aktuell interesse, og han hadde fått lov til å kommentere utsagnet. I andre tilfeller reagerer PFU skarpt, som når medier går inn og forsyner seg fritt av innholdet fra Facebook, for eksempel i kriminalsaker.

FACEBOOK-UTSKJELLINGER: Nils Rune Langeland har kalt Rune Slagstad blant annet «svin», «sjarlatan» og «kjeltring». Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
FACEBOOK-UTSKJELLINGER: Nils Rune Langeland har kalt Rune Slagstad blant annet «svin», «sjarlatan» og «kjeltring». Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet Vis mer

Langeland har litt over 1300 venner på Facebook, meg inkludert. Er han over eller under grensa?

En gruppe som burde ha mindre problemer med disse avveiningene, er folk med politiske ambisjoner. De bør nå i alle fall ha skjønt at Facebook er en gedigen felle. For i den politiske sfæren er klimaet langt mer ugjestmildt. Lever du nærmest utelukkende av tillit, kan du ikke tillate deg slingringsmonn - halvoffentlig eller ei. En varaordfører (H) fra Møre og Romsdal skrev noe som kunne oppfattes som rasistisk mot Stella Mwangi, etter at hun hadde vunnet den norske MGP-finalen. Hun ble raskt fjernet som listetopp og ordfører-kandidat. Denne uka ble det oppvaskmøte i Hamar Arbeiderparti, etter at den lokalt profilerte Ap-politikeren Khalid Haji Ahmed viklet seg inn i en i overkant spissformulert debatt om israel og jøder på Facebook.

I domstolene er man på glid. Den ekstreme kvinne- og politihatende skribenten Evind Berge gikk klar i Høyesterett for sine blogginnlegg, fordi de ikke ble ansett for å ha blitt framsatt i offentligheten. Årsaken var rett og slett at den nye straffeloven fra 2005 ikke er trådt i kraft på grunn av regjeringen og IKT-sommel. Men hva skjer når Høyesterett begynner å bruke den nye loven - vil de også i siste instans telle antall Facebook-venner?

Hva som er privat og offentlig på nettet vil alltid være omdiskutert, men det er nok uklokt for institusjoner, arbeidsplasser og andre å ha et nølende forhold til det. Ubesluttsomhet er roten til alt ondt. Som oftest vil det være bedre å skjære igjennom, enn å famle i tåka. Ellers risikerer vi at halvoffentligheten skaper en haug med konflikter som vokser seg større fordi vi ikke tør ta tak i dem.

SLUTTER I PROTEST: Rune Slagstad sier opp ved Høgskolen i Oslo i protest. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
SLUTTER I PROTEST: Rune Slagstad sier opp ved Høgskolen i Oslo i protest. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!