KOMMENTARER

Fan av «Skam»? Disse bøkene bør du lese

Homofil kjærlighet er en kjempetrend i ungdomslitteraturen.

POPULÆRE: Historien om Isak og Even har smeltet mange hjerter i høst. Ungdomslitteraturen er full av lignende historier. Foto: NRK 
POPULÆRE: Historien om Isak og Even har smeltet mange hjerter i høst. Ungdomslitteraturen er full av lignende historier. Foto: NRK  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Tredjesesongen av NRK-serien «Skam» har tatt både ungdom og voksne med storm. En skeiv kjærlighetshistorie er en sjeldenhet i norsk drama. Men det er faktisk en kjempetrend innen internasjonal ungdomslitteratur.

«Homofile karakterer tar over ungdomslitteraturen», meldte nettstedet Broadly 30. oktober.

Bestselgerforfatter David Levithan får æren av å ha fått snøballen til å rulle, med kulterklærte «Boy Meets Boy» (2003). Sammen med John Green har han skrevet «Will Grayson, Will Grayson» (2010), som ble den første ungdomsboka med skeiv hovedperson på New York Times bestselgerliste. Nå jobber Levithan som sjefredaktør i storforlaget Scholastic.

–Jeg mener bestemt at kjærlighet er kjærlighet. Men jeg tror også at noen skeive ungdommer opplever kjærlighet annerledes på grunn av legningen sin. Det er historier som er verdt å fortelle, uten å gjøre det til historien med stor h, sier han til Broadly.

Felles for mange av bøkene er nettopp det – kjærlighetshistoriene er helt vanlige og gjenkjennelige, og samtidig helt unike, fordi alle kjærlighetshistorier er unike for dem det gjelder. Men det er få hyperreligiøse mødre á la Isaks i «Skam», og det er i det hele tatt lite skamfølelse å spore.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer