Fan fant ukjente Poirot-historier

Og så måtte han lære seg å tyde Agatha Christies grusomme håndskrift.

MYSTISK KVINNE: Agatha Christie regnes fremdeles som en av verdens viktigste krimforfattere. Nå er to ukjente Poirot-historier blitt funnet i hennes gamle notatbøker. Foto: AP
MYSTISK KVINNE: Agatha Christie regnes fremdeles som en av verdens viktigste krimforfattere. Nå er to ukjente Poirot-historier blitt funnet i hennes gamle notatbøker. Foto: APVis mer

|||Flere av krimforfatter Agatha Christies romaner ble til etter at hun først hadde skrevet en slags skisse i novelleform. Det er to tidligere ukjente slike noveller som nå er blitt funnet, skriver Bookseller.

Det var superfan John Curran som fant de to novellene blant 73 notatbøker ved et av Christies mange hjem, i Devon i Storbritannia. I september blir de utgitt i Agatha Christies Secret Notebooks: 50 Years of Mysteries in the Making.

Bokdebut

Curran har aldri tidligere gitt ut en bok, og han fant ut at arbeidet bød på uventede utfordringer. Ifølge The Guardian måtte han lære seg å tyde Christies ekstremt stygge håndskrift for å få noe ut av tekstene. Notatbøkene var ikke ment å skulle leses av andre, og de er et mylder av prøveavsnitt, mulige karakter- og stedsnavn og handlelister - ofte uten dato eller rekkefølge, skriver avisa.

- Folk sier alltid at hun hadde fotografisk minne, men disse notatbøkene beviser at hun gjenbrukte mange ideer og noen ganger gikk tilbake til gamle ideer tiår seinere. Hun kastet aldri bort en god ide, sier David Brawn, publishing director ved HarperFiction.

Aldri utgitt

Boka med de nye Christie-novellene inkluderer «The Mystery of the Dog's Ball», som seinere ble til romanen «Dumb Witness». Men i motsetning til andre Christie-noveller som ble til romaner, ble denne aldri utgitt, skriver Bookseller.

Den andre historien, «The Capture of Cerberus», ble skrevet for å fullføre «The Labours of Hercules», en samling som etterfulgte de tolv sakene Poirot valgte å avslutte karrieren med. Christie droppet til slutt novellen, og skrev en annen historie med samme tittel til boka.

I Norge er Hercule Poirot kanskje best kjent i skuespiller David Suchets skikkelse. Han var sist å se i «Katten i dueslaget» på NRK denne påsken.

MEST POIROT: Skuespiller David Suchet var sist å se som Poirot på NRK i påsken. Foto: NRK
MEST POIROT: Skuespiller David Suchet var sist å se som Poirot på NRK i påsken. Foto: NRK Vis mer