EUROPRIDE: Kaltham Alexander Lie (i midten) sto frem som Norges første homofile muslim i offentligheten. Her frav EuroPride i Oslo for to år siden. Førstkommende helg er det ny parade. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
EUROPRIDE: Kaltham Alexander Lie (i midten) sto frem som Norges første homofile muslim i offentligheten. Her frav EuroPride i Oslo for to år siden. Førstkommende helg er det ny parade. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Fanatiske muslimer, hør etter!

Vi må erkjenne at muslimske miljøer har sterke, negative krefter blant seg, også i Norge.

Meninger

Leder av islam Net, Fahad Qureshi, viser nok en gang sin sluhet, i sin kronikk «Den homofile terroristen» i Dagbladet 17. juni. I kjent stil snur han problemstillingene på hodet, og fremholder ulike hypoteser om motivet til gjerningsmannen bak Orlando-massakren.

At motivet på noen måte kan ha sin rot i radikal islam, avviser Qureshi fullstendig. Terroren kan ikke være inspirert av islams syn på homofili, slår han kategorisk fast. Jeg øyner intet håp om at noen vil klare å få Qureshi til å reflektere konstruktivt over radikal islams påvirkning på sårbare mennesker. Det er nettopp det som kjennetegner fanatikere, de er blinde i sin tro.

Norske politikere behandler Qureshi altfor snilt. Selv om han uttrykker en viss sympati for ofrene i Orlando, viser hans taler og handlinger lite reell medfølelse med mennesker som ikke når opp til hans muslimske ideal. Han skjuler sine brutale verdier når det passer, men formidler gjerne sin meget strenge fortolkning av sharialoven i andre fora.

Der er han ikke nådig mot praktiserende homofile muslimer. Han og hans likesinnede setter uten tvil egne tolkninger av sharialoven høyere enn menneskerettighetene og det norske samfunnets lover.

Det gjør meg vondt. Det hadde gjort så utrolig godt å se fremtredende muslimer gå i homoparaden, i solidaritet med dem som har lidd og de som lider. Og for å hindre at det som har skjedd i Orlando kan skje i Norge.

For farene finnes. Jeg kjenner til homofile muslimer som lever under sterk påvirkning fra konservative muslimske ledere. Jeg opplever at de slites mellom sin dragning mot radikal islam og sine homofile følelser. I det ene øyeblikket kan disse høyt rope «Muhammed sa at homofile skal drepes», for i det neste øyeblikket kysse sine likekjønnede kjærester.

I mine lyse stunder håper jeg at unge norske menn - som Qureshi - en gang vil forstå mer, men det er vanskelig å holde optimismen oppe. Jeg er helt enig med det foredragsholder og forfatter Amal Aden uttrykker i Aftenposten: Det har ikke vært noen bevegelse i positiv retning i denne debatten de siste ti årene, og selv liberale, godt integrerte muslimer ser ikke på homofile som vanlige mennesker. Det er derfor ikke rart at homofile i muslimske miljøer fortsatt «lever i selvforakt og dyp frykt for sine egne liv».

Norske politikere bør lytte til denne kloke, flotte, modige, homofile, muslimske kvinnen fra Somalia. Det handler ikke om å generalisere at alle muslimer hater homofile, eller at alle muslimer må be om unnskyldning for Orlando-terroren. Det handler om å erkjenne at muslimske miljøer har sterke, negative krefter blant seg, også i Norge, som det er en plikt å sette på plass!

Et veldig viktig tema, som man bør lære om i norske skoler og moskeer, er at det å være et godt medmenneske handler om å gi støtte til de som lider, også når det koster.

Å være et godt medmenneske handler ikke om å spre hat mellom ulike mennesker, men om å erkjenne at alle mennesker er verdifulle og har de samme rettighetene.