Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fanatisme i ulvedebatten

Å forlange at de få fredete rovdyrene vi har i vårt langstrakte land skal elimineres, at all ulv skal vekk, er freidig og kunnskapsløst!

VERN OM ULVEN!: Senterpartiet og sauenæringen er samlet i sine hatytringer mot rovdyr, og særlig ulv. Nyanser er fraværende, skriver artikkelforfatteren. Denne ulven er observert mellom Elverum og Trysil. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VERN OM ULVEN!: Senterpartiet og sauenæringen er samlet i sine hatytringer mot rovdyr, og særlig ulv. Nyanser er fraværende, skriver artikkelforfatteren. Denne ulven er observert mellom Elverum og Trysil. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, er ikke smålig i sitt syn på ulv. Alle skal vekk, nå!

Bilder av sau, revet i stykker av ulv, er dokumentasjon av skrekkelige dyretragedier. De hjelper godt til med å nøre opp under Bonde-Norges ulvehat.

2,3 millioner sau slippes på utmarksbeite årlig med mangelfullt tilsyn. Vel 130.000 kommer aldri tilbake. Flottangrep, alveld, beinbrudd, drukning og andre sykdommer resulterer i langsom pinefull død som regnes som naturlig svinn. Dette er fakta som iherdig ties i hjel. Rovdyrangrep er skyld i at ca. 30.000 sau må bøte med livet.

Dette siste antallet skaper uopphørlig rabalder! Et Senterparti og en næring som driver med sau, hvor 70 prosent har dette som attåtnæring, er samlet i sine hatytringer mot rovdyr, og særlig ulv. Nyanser er fraværende!

1600 millioner kroner får næringen som tilskudd, ved siden av gis vel 37 millioner kroner til konfliktdempende tiltak. Årene etter 2004 er det i tillegg betalt ut ca. 650 millioner kroner i erstatning til antatt ofre for rovdyr drepte sau og rein. Å slippe hjelpeløse husdyr ut i ulendte norsk utmark er regelrett omsorgssvikt. Av de enorme summer som kastes etter en næring er det påfallende at lite blir gjort for å verne og passe på dyrene.

Å stå fram og forlange at de få fredete rovdyrene vi har i vårt langstrakte land med spredd befolkning skal elimineres, at all ulv skal vekk, er freidig og kunnskapsløst! Vår fauna er i sterk ubalanse grunnet fravær av de store rovdyrene gjennom en langs tids periode. 70 prosent av befolkningen ønsker å ha levedyktige bestander av alle de store rovdyrene, også ulv!

De siste årene er uetiske «jakt»former i økende grad blitt lovlig. Det grimme hiuttak av jerv, skyting av ulv fra helikopter og drap av bjørn idet den tumler ut av vinterdvalen er regelrette henrettelser. Sauenæringen bedriver uavlatelig press, en hatpropaganda hvor Merete Furuberg fremmer en vendetta som har farge av religiøs fanatisme.

Rovdyr med ulv er kommet for å ha lovlig opphold i vårt land. Nå er det på tide med reelle tiltak for å verne om sauene, der de uvitende blir ofret på alter av gammeldagse myter og vrangvilje.

Det finnes penger til gjeting, lamaer, gjeterhunder, rovdyrsikre gjerder m.m. Nå må dere snart hente fram et overskudd av velvilje for å fremme respekt og ansvar for alle arter i vårt land.